fredag 20 september 2019

Fönsterhaken av


Norrlandsfönstret fortsätter slå fram och åter. Men just nu går det i en riktning, slår igen ordentligt. Och sedan verkar fotboll på elitnivå vara något enbart för de som bor söder om Dalälven. Sundsvall torde redan själva inse att de dragit nitlotten. Hemmaförlusten ikväll får Giffarna att inse det oundvikliga. Än längre bort. Östersund som charmade oss så oerhört för några år sedan. Nu närmast i fritt fall. Inte minst ekonomiskt. Måste ha egen stor sedelpress om man ska trolla fram tio miljoner, minst, på några få veckor. Och den kvalitet som vissa spelare besitter, säljs fortlöpande ut. Blir väldigt svårt för båda lagen att hejda fallet i divisionen under. Lätt hänt att förutspå magplask a la Gefle IF.

I Gävle, Gavlerinken i historiens bibliotek. Kommunledningen ser inget värde at ekonomiskt stödja namnet som varit så klingande rent. Nu byter arenan namn till Monitor ERP Arena. Knappast det mest sexistiska. Men miljoner som rullar in, kontraktet inledningsvis fem år, ger nödvändiga medel. Så gatan med namnen Gavlerinken, Gavlehof och Gavlevallen blir inte längre så enhetligt. Kommunledningsval.

Imponerad. Hur tre tjänstemän klarar av att få in cirka 260 personer långt från arbetsmarknaden i just arbete. Trolleri som betyder så mycket för den enskilde, liksom för hela samhället. Givetvis det som behövs, förädla ett vinnande koncept. Rationalisera bort framgångskonceptet? Knappast framsynt. Det här vill jag verkligen synliggöra ytterligare. Vi har inte råd med felbeslut som sänker såväl den enskilde liksom samhället.

Imponerad. Onekligen hur Greta Thunberg fått så stor uppbackning för vår egen planet. När saker växer underifrån så växer det hela tiden. Nu har ungdomsgruppen world wide ympat in en förståelse för att det vi gör räknas på riktigt. Är världens ödesfråga. Dagen idag märktes den här rörelsen som synliggjordes överallt, i alla världens länder.

Möjligen syns det också i Israel. Under partjanadet som genomförs med antal kändisar. Som bjudits ned av den fyllande kändisen. Att själva sitta i avgörande politiska stolar och ändå bjudas till Israel på festresa – gör inte de som antagit inbjudan på något sätt generade. Inte någon. Bindefelds festen binder ihop närheten mellan Busch-Kristensson och Sabuni. Kanske. Njut i festligheterna på hotell Jaffa, med eller utan apelsiner. Och klart partajandet känns godare när någon annan bjuder vitt och brett.

Tragiskt ta till sig berättelsen om den Gästrike politiker som avslöjats i bil påverkad av alkohol och narkotika. Blödande. Politiker med ansvar för barn- och ungdomsfrågor! Kommer inte hålla om inte personen framträder med namn och ger sin bild av vad som faktiskt inträffat. Tragiskt för personen, dennes närmaste, dennes politiska parti, för alla med politiska uppdrag. Sorgelika saker hända där alla blir förlorare.

Klassiskt. MoDo Hockey. Varit ned i källaren och nu i aktiv riktning för att vända utvecklingen mot framgång och återtåg. Att då loosa vs Västervik. Känns som ett gigantiskt bakslag. Isen den slinter.

Klassikermöte. Leksand vs Brynäs. Ikväll i damhockeyligan. Ändå känslor. Klar vinst för gästrikedamerna. 2-6. Precis som det ska vara. Brynäs är de bästa. Always.

Men alla ska behandlas lika. Självklart för de allra flesta. Utom möjligen…. Likabehandlingsflaggan är alltid den som i folkmun kallas prideflaggan. Välkomnas överallt utom någonstans i södra Sverige. I övrigt är Blekinge ett fantastiskt landskap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar