torsdag 12 september 2019

Allt går fort


Går väldigt fort. Fast längre än fyra sekunder. Att vandra från a till b. Eller från måndag till fredag. Och redan idag passerat torsdagen. Allt går så väldigt fort. Hinner knappast börja förrän veckan tagit slut.

Speciellt ämne med intervjun under förmiddagen. Arbetslöshetsfrågorna stod på tapeten. Och därmed självklart arbetsförmedlingens roll. Hur myndigheten klarar av att biträda så att den som står där utan jobb kommer upp på vägen. Nationellt har myndigheten ett tydligt uppdrag. Göra en analys av sitt uppdrag som torde vara helt olika arbetsmarknadsområde mot annat. En analys som ska vara gjord senast per den första november. Men också en tydlighet till myndigheten; accepteras nu ingen nedmontering av af. Görs i alla fall! Borde knappast vara möjligt.

Klart att avsaknaden av arbetsförmedling känns. Och speciellt när de tydliga spelreglerna bryts. Just nu tyngst att bli av med de programmedel som gör det möjligt arbeta offensivt.

Tufft tillhöra de 51% som varit utan jobb i över  ett år. Eller de 1/3 del av de arbetslösa som gått där över två år. Ställer mig frågan hur det är möjligt ha det där drivet som kan bryta utanförskapet. De som klarar det beundrar jag öppet. De måste ha ett fantastiskt driv. Och då fordras det givetvis stor kompetens från arbetsförmedlingens sida för att nå resultat. På den positiva sidan – finns massor av arbetstillfällen mitt under den rådande högkonjunkturen. Arbetslöshetssiffrorna är så enormt höga, ropet efter arbetskraft också så himla stora. Ekvationen stämmer inte alls.

Inspelning. Enbart en och en halv minut. Så mycket blev det ju inte av så lång anspänningstid. Sändning planeras till nästa onsdag. Då det här uppenbart blir dagens frågeställning. Och så passande i samband med att regeringen lägger fram sin budgetproposition.

Lite tung dag faktiskt. Många drömmar, många tankar som spelades upp genom huvudet natten lång. Gick helt enkelt inte att koppla av. Intrycken från föreläsningen i Falun var alltför starka. Gjorde djupa och minnesvärda avtryck. Som att ha varit på en mycket komprimerad utbildning. Självklart att vi alla påverkas av känslor. Och det var det egentliga budskapet. Få fram känslorna i det du vill förtälja. Att berätta historien med känslorna som framgångskoncept. Helt avgörande för att få till ett lyckat resultat. Trots den sena natten ångrar jag inte dala trippen. Och framgångskonceptet att våga orientera sig utanför den invanda boxen. Att klara av att trampa upp en ny stig.

Ledarskap och styrning. Trodde det skulle bli en eftermiddag med en hel del reflektioner. Diskutera, vrida och vända på saker och ting. Men så blev det hela inställt. Som saker och ting så plötsligt kan bli.

Storytelling i verkligheten. Uppdaterad på lunchen. Från en företagare som så öppet tagit till sig rollen at introducera personer som stått utanför arbetsmarknaden in i det varaktigt arbetet. Trots inga erfarenheter, trots brist på språk, trots analfabeter. Bevis på att rätt arbetsgivare och rätt arbetssökare kan bygga en framgångsrik relation. En historia som ger kraft och mervärde.

Matade på till Börje. Information om nuläget. Så får han avgöra vad som kan vara nästa steg. Kunde själv fixa mätning på blodtrycket. Överlämnar till honom att ta de slutsatser som kanske ska tas. Eller kan tas.

Eftermiddagssittningen där på pastors. Förberedda ärenden. Gunnar har koll och på honom går det alltid lita. Här finns det äkta engagemanget. Blev ett av de bättre mötena. Faktiskt. Ingredienserna får växa fram i aktuellt protokoll.

Snabba puckar. Vankades tabata enligt upplägg Marie och Helena. Har aldrig ångrat att jag gav mig in i leken. Upplever att det är något jag behöver. Och att det här ger mycket mer än vad vanlig stavgång ger. Så mycket enklare träna i grupp.

Tittade igenom de två sista avsnitten om Kapten Klänning. Så mycket som inte syns utanpå! Hela berättelsen lyfte fram en synnerligen sjuk människa. Och klargöra att man aldrig vet vad som finns bakom en människas yttre skal.            

Hann berätta för mamma att i morgon kommer hon med säkerhet få träffa såväl Leonie som Ilse. Tror faktiskt hon tog till sig det hela och kunde sova sött i väntan på morgondagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar