söndag 29 april 2018

Respektabel ålder


En speciell söndag. En sådan där solig variant. Dessutom en sådan där dag jag i varje fall fick loss några utomhustimmar. Inte alls vanligt. Lite frigolit till Per-Ewert & Lina och sedan fortsättning söderut.

Sevedskvarn kallade. Per-Ewert bjudit in över sändlistan till ett söndagsmöte. Opretantiöst. Och en oerhört fascinerande plats. Strömmande vatten som trängde på så nära. Fika – korvgrillning. En plats att återvända till. Avsätta tid på utan att på något enda sätt förlora – just det tid. Istället vinna tid. Och en del foton som Robert tog dokumenterade att vi faktiskt var på plats!

Gammal, kollade faktiskt i passet. Men 350 år fick jag inte ihop ändå. De 350 år som firades idag på Gysinge Bruk. Många var samlade på Udden. Fast klart några saknades. Självklart borde väl ägaren av Vita Bruket varit där. Men inte!! Det som Sandvikens kommun förvärvade 1973 men sedan sålde vidare. En helt fantastisk historia rullades fram. Det mesta under ledning av Håkan.

Fick förtroendet skicka med en förhoppningsfull hälsning av vår kommun. Assisterad av Eva och Rejn. Kunde skjuta in en del historia själv. Runt elektrostålugnen, första i världen. Nu inlåst och närmast omöjlig få tillträde till. Här finns också historien om Malmberg och hans vargar. Också om Malmbergs Gylling, Gästriklands landskapsäpple.

Gysinge, ortsnamnet som klingar från den sprudlande forsen i Dalälven. ”Gysingen”, besläktad med isländskans gejser.

En del finns nedtecknat av ortsanknutna profilen Tord Andersson. Bland annat med sin bild av Gustaf Benedicks. Han som fick epitetet ”Sveriges sista brukspatron”. Från den riktigt gamla hårdföra stammen med sträng patriarkal bruksanda.

Spännande avslutning. När sex Gysingebor fick spela figurer från förr. Och gav inblick i livet i orten. Både med bred som spetsig pensel. Undrar mest hur många som samlades denna långa eftermiddag. Bevis på att Gysinge har en magisk kraft och drar som en fängslande trolldröm.

En vidare dröm. Att kunna dra dit en etablering i någon betydande omfattning. Närheten till Mälardalen med Uppsala, Rosersberg, Arlanda, Stockholm, Västerås – är så påfallande. Och borde kunna nyttjas om viljan och kompetensen är tillräckligt stort/utvecklat. I had a little dream, Mary.

Planering framåt. Beställa färdtjänst så kan mamma komma hem. Nästa veckoslut fungerar lika bra som något annat. Möjligt få assistans också – annars går det inte i praktiken. Siktar in mig på söndag. Dessutom en dag då Nils-Olov planerar vara hemma. Kanske alla kan samlas? Och naturligtvis få se hur hon reagerar. Var ju så länge sedan.

Mästarnas Mästare gick ju an. Men sedan. Den amerikanska serien. Olustig och en historia kring något som inte får vara möjligt. The handsmaid´s tale. Fast solnedgången över Storsjön var magnifik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar