lördag 7 april 2018

Nysulad


En sådan där högst speciell dag. Annonserad en hel vecka. Just att Nils-Olov och Simone skulle komma detta veckoslut. Tvivlade på det – gjorde mamma. Och fredagen kom de inte. Men väl lördagen. Så det blev en speciell lördag. Till och med att de stannade över natten.  Förmiddagsbesöket med kaffe och kaka verkade mamma uppskatta ordentligt. Och en TV hade han med sig och hängde upp. Så när stora TVn i sällskapsrummet känns avlägsen eller det är annat program där så är den här ett alternativ.

Hann med mitt mellanspel. Fixade deklarationen och underlaget till kandidatdeklaration som ska vara inne på länsstyrelsen senast 10 april. Lite märkligt att det inte plockats in tidigare. Men nu handlar det istället om att gilla läget.

Traditionens makt är stor. Lånade återigen Mats garage. Ypperligt för att byta om från vinterdäck till sommardito. Tre bilar skoddes om. Eller rättare sagt gjorde Nils-Olov det medan jag sköljde av dem. Så nu är det gjort, det som många inte hunnit med denna sena vinter.

Mats själv. Visade bilder på sitt ansikte när det var som värst. Inte leka med avbruten tand. Enormt uppsvälld, såg ut som en fotboll på ena kindhalvan. Ändå hade det varit värre. Inget att leka med. Livsfarligt till och med.

Så nära men ändå inte. En av Simones föräldrar tydligen visat sig i krokarna. Men jag hade  tydligen inte ögonen med mig. Kanske någon gång – längre fram.

Order på annat sätt. Gammal nära bekant bad mig uppmärksamma Världsfolkhälsodagen. Inte svårt att biträda med det. Folkhälsa lika viktig fråga i Sverige som var som helst på jorden – eller än viktigare i vissa länder.  Hälften av världens människor saknar tillgång till en hälso- och sjukvård som inte riskerar att ruinera dem om de skulle bli sjuka. Det Globala målet nummer 3 säger att år 2030 ska alla människor ha möjlighet att leva ett hälsosamt liv. För att hinna uppnå målet i tid har Världshälsoorganisationen (WHO) slagit fast att redan år 2023 måste en miljard fler människor än idag ha tillgång till sjukvård. Den här utmaningen kan inte biståndet lösa på egen hand. Så hur ska det gå till?

Tufft vakna upp. Vakna upp och låta alla förhoppningar rinna bort. Som hos de där föräldrarna vars unga pojkar inte finns längre. Förhoppningsfulla killar i Kanada. På väg till en slutspelsmatch i hockey. Och så smälldes deras buss på av en lastbil. 14 killar med förhoppningar på livet finns inte kvar längre.

The Twins nu kommit i mål. Inget mer spelande. Mer räkna de pengar de under sjutton långa år samlat på hög i Vancouver. Tvillingarna Sedin gjort sina sista matcher. Och inte blev det någon nostalgisk MoDo comeback heller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar