söndag 9 april 2023

Open up

 

Idag var det dags att öppna igen. Det som stängdes under skärtorsdagen. Luckorna till altarskåpet. De som normalt är öppna och därmed döljs målningarna. Fantastiska målningar som skulle berika Gästrik Konst oerhört mycket.

Nära till kyrkan. Så inte svårt vara på plats till 11.00. Vankades ju också kyrkokören. Altaret dukades åter upp. Och givetvis hade Eva bakat läckert med sin speciella konst. Mycket handlade också om påskliljor. Delades ut. Greppade tre stycken och lade dem dekorativt på de tre gravarna. Positiv stund för de som deltog.

Idrottsdag idag igen. Såväl sluttampen på hockeysäsongen. Men också det här med fotbollen som rullat igång alltmera. Statistik runt bandy som sport mycket negativt. Tappar så oerhört många åskådare. Blir ekonomiskt mycket kännbart. Men så många som slutar utöva sporten. Senaste fem åren ett stort tapp av utövare. Från 16.200 stycken till 11.300 personer. Eller räknat på föreningsnivå. De senaste tio åren har 250 föreningar med bandy bantats ned till 150 stycken. En kriskommission som kan vända utvecklingen?

Samtidigt verkar det finns pengar. Men hos väldigt få dock. Tidigare var det AIK som stod för pengaregnet. Nu är det istället Bollnäs GIF som verkar ha egen sedelpress. Går det köpa sig till att sitta i förarsätet?

Öka eller minska? Intressant läsning se vilket procentuellt antal lärarbehörighet som finns i våra olika kommuner. Behörighet i minst ett ämne. Rikssnittet är 70,8. I vårt län toppar Ovanåker med sina 78,8%. Jämförelsevis stora Gävle på 67,9%, och vilken ökning! +8%! Egna kommunen 59,8% och en negativ utvecklingsprocent. Kan det finnas en koppling med resultat för våra elever och antal behöriga på respektive skola? Jernvallsskolan högst med 79,2% mot jämförelsevis Murgår´n som landar på 52,2%. Skälen till situationen?

Liten insats. Aldrig gjort förut. Men nu är sommardäcken tvättade till båda bilarna. Börjar ju närma sig alltmera. Datumet för sista dagen när sommardäcken måste vara monterade. Kanske dags för att göra insats med vinterdäcken också. Tvätta dem rena skulle kanske chocka desamma? Men lovar inget, latheten kan ju komma emellan.

Tankar går till Helena. Saker som händer och väl tillhör livets gång. Idag tog istället Ulrika & Yvonne ansvaret för tabata träningen. Sju års träningar, så gott jag kan och så ofta som jag har möjlighet till. Inbillar mig att det ger någon nytta. Även för mig själv.    

Morgontidning. Några intressanta artiklar ta del av. Mobbad först på skolan i Järbo, sedan Norrsätraskolan. För att vara annorlunda, ha andra intressen. Starkt ta sig loss. Men fick ju å andra sidan en lärares stöd. En blick direkt på vardagen.

Andra artikeln kring fotbollsspelare i Sandvikens IFs damlag. Också en styrka att kunna klara sig efter en sådan uppväxt, sådan psykisk press, hamnat så väldigt snett i samhället. Tagit sig bort från den eländiga situationen i Spanien.

Skillnad från samhälle till samhälle. Unga turkiska läkaren på Sätra hälsocentral Gävle. Utvecklar så tydligt skillnader på land mot land. Imponerad över hennes klarsynthet och just hennes livsresa.

Påsk i hela världen. Et stämningsfullt kort från Mary & Peter i USA. Påskens tema i Jacquie Lawson e cards. Uppskattas – alltid.

Hockeyns dilemma. Går väldigt fort. Fordras tuffhet men samtidigt kan det ju också gå snett. Sista säsongen för Frölundas kapten Joel Lundkvist i ålder av 41 år. Nu dömd till tre matchers avstängning för huvudtackling. Vinner Växjö pliktskyldigt så avslutas Joels karriär med den här avstängningen. Känns närmast som sorgligt.

Lite verklighet i dag i alla fall. Lämnade mina åsikter om just den här nämndens nämndplan. Och kan därmed pricka av just detta uppdraget.

Många år sedan vi var lagets gäster på Nou Camp. Minnesvärt i all sin prakt. Hade ju Barcelona FC som favoritlag långt dessförinnan. Följer givetvis dem fortfarande. För tillfället tolv poängs försprång framför antagonisten Real Madrid. Dessutom har Barca en match mindre spelad! Catalunya!!!     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar