måndag 10 april 2023

Att kunna eller inte kunna. Det är frågan

 

Internationell utblick. Dock inte bara Turkiet och Syrien. Flera länder drabbade. Columbia rejält angrepp av jordskalv. Inte på samma sätt hemmavid. Men kändes likartat. Torsdag 23 februari så vibrerade huset ordentligt. Som i ett jordskalv. Kändes det som i varje fall. Drog iväg ett meddelande till den som i varje fall sänt ut en form av samrådshandling. Sen eftermiddag dagen efter fick signal och meddelande att en form av vibrationsmätare skulle monteras kommande vecka. Fortfarande otroligt att den skulle kunna registrera retroaktivt.

Klart jag tagit kontakt med olika sakkunniga som samtliga säger att skador har kunnat uppkomma men visar sig först efter lång tid. Men syns redan. Utbyggnaden från 2015 redan med flera tydligt uppkomna sprickor! Anledning? Inte traditionell uppvärmning av tjälen utan istället s k knackning av tjälen cirka 30 meter från huset! Seriöst? Professionellt? I varje fall anmält så någon form av återkoppling måste ju komma. Det seriösa och professionella kommer i varje fall att prövas i skarpt läge.

Måndagen, fortfarande helgdag. Inte varmaste dagen men helt ok. Hann med två promenader. Första runt i centrum och som så ofta. Hamnade på ICA. Andra under eftermiddagen. Lite rekognocerande. Vägen upp till Hyttmarken och vidare till Hornberget. Närmast fantastiskt ställe med lugnt och stilla område. Så många, många år sedan det handlade om stenbrott.

Ner mot ”vargpasset”. Låg där formligen krossat. Knappast vintern skulle kunna gjort det här. Mänsklighetens sjuka påverkan och passet utslaget. Fast går ju bygga nytt, där eller annorstädes. Jaktledaren må bestämma. Var och hur.

Nedåt det gick. Ned till lilla rondellhunden. Och lite letande efter vägen mot Sandkällan. Kanske, kanske inte – men om det inte fungerar så får vi leja samma guide som vid förra gudstjänsten. Ny väg och stig åter. Den som leta skola finna och visst hittade vi bilen igen.

Lite hopplock till Hyttmarken. De tre gravlyktorna gjort sitt för vintersäsongen. Nu får de vila upp sig i garaget över sommarhalvåret. Måste lägga lite tid för att samla ihop de lyktor som också finns där men som sett sina bästa dagar. Trasiga varianter är liksom inget att spara på.

Liten insats i varje fall. Städad bil. Alls inte vanligt. Men dammsugaren hade ett svettigt uppdrag. En god upplevelse att kunna åka i en acceptabel miljö.  

Lite Gefle IF före vandringen. Gick ju bra. Andra matchen, andra mot Skånelag. Och andra gången 1-0 vinst. Bara tacka och buga. Jättebra start i super ettan. Visar i varje fall att man inte tänker bli några strykpojkar.

Däremot vilken öppning för klassiska AIK och lika klassiska IFK Göteborg. Nollade även i denna omgång. Intill nu totalt hopspelade poäng som räknas ihop till noll. Finns tålamodet i föreningarna?  

Tuffa tider. Ingen aning hur man räknat. Men beskedet på nyheterna att livskostnaderna nu ökat med 59.000 kronor för en normal barnfamilj känns tufft. Inflation, räntor, matpriser. Delar av underlaget som familjerna själva inte alls är skuld till.

Tufft för många djur när de hamnat till slakteriet. Ingen vidare siffra. Av 88 slakthus blott 5 stycken som inte fått anmärkningar från länsstyrelserna vid inspektioner. Borde väl vara i alla fall tvärtemot. Eller egentligen inga anmärkningar alls. Djurens rättigheter.

Uppmärksammas igen. Arbetsmiljö, trivsel, familjeliv. Det som borde ses som väldigt viktigt. Fortfarande tydliga besked från sakkunnig på SKR. Anser sig veta bäst. Och kommer fortsätta driva arbetstidsfrågorna för räddningstjänstens medarbetare, för personliga assistenter, för läkare. Men helt tvärt emot önskemålet från de anställda. Undantagen finns i hela Europa på EU arbetstidslagstiftning. Men i Sverige ska det tydligen vara tvärtemot! Eu beslut ska respekteras och den enskildes situation skiter man uppenbart helt i! Gör om – gör rätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar