tisdag 11 april 2023

Gör om - gör rätt

 

Det som syns det syns. Det som eventuellt finns men inte blivit synligt ännu – det syns inte nu – men möjligen längre fram. Och så himla onödigt. Försöker förstå men ligger långt utanför min egen fattningsförmåga. Tjäle tar man bort med kol och plåtar. Men skulle ha tagit två dagar. Istället samma påkänning som vid sprängningar, knacka tjäle. Fått ordentlig utbildning från andra företag, från andra kommuner hur man hanterar dylika situationer. Och om byggnader kan anses ligga inom en form av kritiskt avstånd. Då monteras en form av vibrationsmätare – före arbetet. Gör mig ännu mera besviken. Fast nu är ju i varje fall de uppkomna sprickorna registrerade och på bild. Kanske det går att sova i natt i alla fall. Kommer i varje fall försöka.

Frågorna kring det stora objektet. Återstår och svaren finns kanske. Någonstans. Ett objekt och så många personer inblandade. Med eventuella svar som inte är samlade. Hoppas innerligt jag missförstått precis allt.    

Ärligt, öppet, begripligt. Kraftfulla besparingar när budgeten togs i december 2022. Nu avslöjas att ytterligare besparingar på 250 miljoner måste göras under innevarande år. Preciserar sig till ökade elkostnader, ökade lokalkostnader, inflation, räntor, minskad befolkningsökning. Går att följa, går att förstå. Brutalt men en verklighet från avsändaren Gävle kommun. Undrar så smått hur andra kommuner agerar i uppkommen verklighet.

Sammanfattning från SKR, och deras ekonomidirektör Annika. Kommun och regionsektorn skulle i år behöva ytterligare 26 miljarder i statsbidrag. Men har uppenbart inte alls nått fram till dagens regering.   

Demonstration i huvudstaden. Visst ett EU direktiv som alla andra länder insiktsfullt gör avsteg från för vissa utvalda yrkesgrupper. Men icke Sverige! Med skygglappar på är det svårt förstå att det fordras insikt före åsikt. Så oerhört känsligt om räddningstjänsten förlorar personal. Dessutom kan det bli stora uppsägningar. I et tidsperspektiv då antalet borde öka stort. Handlar om löner? Borde. Men handlar om hur arbetstiden är utlagd. För den enskilde verkligen en fråga om arbetsmiljö. För SKR och uppenbart regeringen. Möter verkligheten med bindlar för ögonen. Ett 150 tal olika Räddningstjänstförbund. Med engagerade och insiktsfulla direktioner. Som engagerar sig och låter sina röster tala. Så måste det fungera när direktionsplatserna är utlagda till personer som förmår agera.

Planeras i oroliga tider. För en krigsplanering av stora mått. Övningar runt om i vårt land i omfattande koncept. Det gemensamma namnet, Aurora. Största övningen på över trettio års tid.

Utbildningspass i kväll igen. Nionde passet och nu finns en form av certifikat på plats. Utbildningen i Frivilliga Resurs Gruppen. Intressanta kvällar som radats upp. Ikväll kring rena livsmedel. Och givetvis det oerhört viktiga livsmedlet – vatten. Besök i två förråd. Funderar starkt. Är det inte 2023 i år? Inte 1923.

Tog andra platsen i SHL finalspelet. Nu ska lag nummer 1 möta lag nummer 2. Klart ikväll med Skellefteå efter att ha avfärdat skomakarstadens eget Örebro. Nu upp till bevis mot Växjö Lakers. Helt klart blir det mycket tuffa bataljer.

Känns för mig ganska klart att finalspelet om en plats i societeten SHL kommer spelas mellan redan klara MoDo och Djurgår´n. Stockholmarna kommer med stor säkerhet avfärda Björklöven i morgon kväll. Barren kan falla men löven kommer avlövas rejält.

Lång dagspromenad. Men många stopp blev det när jag inleddes till många samtal efter vandringen. Så hög puls blev det aldrig fråga om. Men steg fick jag till i varje fall..    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar