tisdag 3 maj 2022

Lokalt engagemang!

 

Spännande dag – och även lärorik – hur lokalt engagemang kan göra betydande skillnader. Utflyktsdag dag som kväll md LAG gruppen för Nedre Dalälven. Local Action Group. Temadagen helt koncentrerad på syd/östra Uppland. Blev en hel del stopp. Och definitivt stopp som jag aldrig någonsin upptäckt förut. Spännande och berörde väldigt djupt. Samtidigt när det kryddades med styrelsemöte så blev det sent. Väldigt. Men i varje fall hemma i tid före midnatt. Samtidigt är ju tid et begrepp som skall fyllas med värdefullt innehåll. Och det här motsvarade till fulla detta.

Älvkarleö, visade direkt nivån på dagen. Miljön, mottagandet, känslan. Och ett helt speciellt rum där välbehaget svepte in sig i hela kroppen. Presentationen var mycket tydlig hur detta företags verksamhet spillde över till andra företag, givetvis med lokal förankring. Precis som ett Leader projekt ska  utvecklas enligt.

Gårdskär med sin fiskehamn. Oupptäckt område för mig – förut. En mycket personlig dragning. Var hamnen låg fram till 1719 när ryssarna hittade dit och brände ned densamma. Något som finns i det ryska blodet? Bränna ned, ödelägga. Engagemanget var stort. Senast i lördags när 35 personer mötte upp där borta för att vårstäda och fixa inför säsongen.

Fanns ju en samlingslokal mitt i Gårdskär. Lokal mat presenterades och fyllde väl sin uppgift mitt under lunchtiden. Kändes så familjekärt med värdarna att det var lite jobbigt lämna dem och åka vidare!

Hållnäs. Vandringsleden som delvis redan r på plats. Den utveckling som ligger inom möjlighetens armlängds avstånd. Fick ta del av hela upplägget i naturen. Också väldigt engagerat och personligt. Förflyttades till Berggården för vidare presentation. Lokala utvecklingsgruppen med så många strängar på lutan. Ett mycket tydligt ambassadörskap. Det som är så himla svårt utveckla från renodlade missnöjesgrupperingar.

Värdera olika projektansökningar. Finns ju en form av mall – men bäst erkänna – en hel del är mycket subjektivt. Värdera måste det ju göras samtidigt som innovation alltid är att våga gå ut på bräcklig is. Att inte våga misslyckas hämmar utvecklingens kraft.

Klart jag missade mötet inom vår egen regionsgrupp. Men förstår att i varje grupp finns det ansvar. Såväl för genomförande som at sammanfatta – och delge de som haft förhinder. Glida på en räkmacka omfattar endast lathetens engagemang. Alltså nada.

Valarbete analys. Ta verkligt ansvar utifrån innehållet och betydelsen i en kandidatförsäkran. Kanske lite sent påkommet. Men ändå. Nu gick det ju inte vara på flera platser – samtidigt. Men ändå bra att det finns de som tar ansvar. Vilket för s k toppkandidaterna handlar om närmast heltidsjobb med valarbetet antal timmar före valdagen. Handlar om concensus.

Ingen hockey för mig ikväll. Han inte med fast konstaterade att Luleå vann med uddamålet. T o m i förlängning. Har nu 2 matcher mot 1 i finalspelet.

Och givetvis att Moa Wernblom kritat på för Brynäs hockey. Har hon sin pappas vilja så kan hon försätta berg. Tredje nya och kanske än flera namn på Erika Grahms radar.

Blir en kort natt – men en längre onsdagkväll. Årsunda IF välkomnar Bollnäs GIF på Årsunda Kraft Arena.    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar