onsdag 21 juli 2021

Ynnest, träff med barnbarnen

 

Så drog det igång. De Olympiska Spelen med Tokyo som värdstad. Invigning på fredag men redan under förmiddagen idag. Sverige vs USA. Damernas fotbollsturnering rullade igång. Inför matchen respekt. Knäböjning för de mänskliga rättigheterna. Det som inte överallt är en självklarhet. Naturligtvis TVn påslagen. Och vilken utskåpning. Svenskorna vid dirigentpinnen från start till slut. Och en imponerande seger, hela 3-0. Vad månde bliva?

Medan svenska målvakten försökte hindra bollarna från att borra sig in i nätet så avslöjas tjuvfiske på Storsjön.Ett 100 meter långt spöknät har över tid fångat upp massor med fisk som dött en smärtsam död. Innan de ruttnat sönder. Finns tydligen folk till precis allt!

Fick mig själv tillmötes ett anonymt insändarinlägg. Funderar om det över huvud taget är värt bemötas. Inte bara för att personen inte vågar stå där med namn, utan än mer för osakligheten. Även här, uppenbart folk för precis allt.

Utblick; Delar av Kina med rejäla översvämningar. Bilderna som kablas in visar på människor i svåra situationer. Och även – dödsoffer. Från USA. Bilder på jättelika skogsbränder. Även där måste människan känna sig mycket liten. Och märks det, i allt för stor omfattning helt oförstående till vad som drabbar oss – och vad som omedelbart måste till! 

Lång tid har det tagit. Väldigt många år sedan jag tillsammans med Hannah-Karin hade besök till och visning av hur en operationsrobot fungerar. Hur man vilar armarna och kan operera mycket tryggare som läkare. Hur instrumenten kan nyttjas mycket mer optimalt. Hur man kommer åt när stolen vinklas och tarmarna faller undan. Men nu är snart första prototypen på plats på Gävle sjukhus. Sak tar tid, men det blir säkert mycket bra.

Resten av veckan så blir mitt ansvar katterna och vattningen. I Österbor. För det är ju inte blott at åka till Visby när det finns en hel del ansvar hemmavid. Inte så avancerat uppdrag – men givetvis måste det skötas. Nu har Eva fixat tisdag och onsdag.

Förbereda middagen. En hel del skala, ställa i ordning, duka fram. För ikväll fick vi till mötet med Nils-Olov med familj, Carl-Henrik med familj. Och klart jag drog mitt strå till stacken. Skala de olika rotfrukterna, fixa med möbler. Ganska trivialt men någon ska ju göra det också. Blev en härlig sen eftermiddag och kväll där leken mellan barnen gav underbara minnesbilder. Fattades Per-Ewert med familj. Men denna vecka är det ju ön i Östersjön som gäller för dem.

Inte så roligt att ta del av nyheterna och gisslandramat i Eskilstuna. Två personer som är dömda för mord har alltså fångat två fångvakter. Nu har en av dem släppts – men den andra i mycket svår situation. Har man gått över gränserna så himla mycket förut så måste risken vara uppenbar att det kan gå snett igen. Hemska tanke.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar