tisdag 20 juli 2021

Livet - här är jag

 

Emelie, Isak, Nils, Karl. Bara det fyra namn som gjorde det så självklart att dra kosan vidare till Halmby Boda utanför Uppsala. Inte varje dag som vi träffar de barnen. Och det rent fantastiska – de första två boende i Schweiz – men i det närmaste felfria svenska! En sexåring, en 1,5 åring. Men så har de också en mamma, Stina, som försöker prata svenska med dem ständigt i hemmet.

Härliga barn där Nils och Karl har åldrarna mitt emellan de andra två. Men bor ju närmare oss. Som avståndet är till Solna. Blev intensiva timmar. Men också helt fantastisk god mat. Delikat är närmaste uttrycket.

Något Schweiz besök lär vi inte få i år men kanske från Dalaresenärerna. Och som jag fattade – klart att Solna bilen kommer för X antal dagar. Ser jag redan fram emot. Men lär nog bli först näst nästa vecka. Med skäl att grannskapet då är hemma igen efter sin kommande Visby utflykt.

Mötet. Det som är så viktigt. Avgörande. Togs också upp på nyhetsplats. Där flertalet kommuner återigen öppnat sina Träffpunkter för äldre. Betyder så väldigt mycket med mötet människor emellan. Insikten finns hos de flesta – inklusive at vid ombyggnad av äldreboenden fixas det tillfälliga boendet i närområdet. Inte mil därifrån. Så självklart för alla som har någon som helst förståelse för livet med sitt innehåll.

Gårdagens närkontakt med brännässlorna i Österbor känns fortfarande. På armar, på ben. Ändå nöjd med att ha fåt bort så mycket av otyget. Får fortsätta annan dag. Kanske lördag blir dylikt möte.   

Gott resultat. Lär man väl bedöma halvårsresultatet från Volvos sida. Flaggan i topp för främst Volvo lastbilar. Företaget som redan tagit tydlig ställning för el- respektive vätgasfordon. Till 100 procent senast år 2030. Applåderas tydligt. Ägandet? Kinesiskt.

Volvo Cars på frammarsch tillsammans med Northvolt. För en jättelik batterifabrik. Planeras för 3.000 arbetstillfällen. Naturligtvis behövs grön energi. Nu har Gävle kommun gått in i matchen för etablering där. Normalt räknas med 3 jobb på 1. D v s 3.000 arbetstillfällen betyder i praktiken 9.000! Viktigast att fabriken hamnar i vårt område. Om etableringsplatsen heter Gävle eller Sandviken torde ha mindre betydelse. Med säkerhet finns i arbetsgruppen också med den allra bästa kompetens vi kan uppbåda! Allt för att också bidra. Skulle betyda så himla mycket för oss alla. Och även ytterligare skäl för andra att prata om oss i positiva ordalag. Samverkan som gör den avgörande skillnaden.

Grön energi stavas naturligtvis vattenkraft, solceller, vindkraft – med vätgaslagring. Allt annat kommer aldrig benämnas grönt och hållbart. Allt för många har blundat för det. Otvivelaktigt så har vindkraft off shore den allra högsta effekten. (M)otståndsaktiviseterna vill ha allt men (M)otsätter sig allt. Och nyttjar (M) i någon form av (M)otsägelsefylld partibeteckning.

Saker och ting som börjar fungera mera som vanligt. Numera kommer Sixten in med jämna mellanrum. Varje kväll och ofta också hela nätter. Nu har katten lämnat det där med att vara på vift upp emot tre veckor utan att höra av sig. Förnuftigare och ger mening med sin närvaro.

I morgon rullas bollen igång. Dammatch Sverige vs USA klockan 10.15. Som inledning på ett Olympiskt spel som det fortfarande finns stora problem kring. Stavas förstås pandemin och smittoläget där borta.

Niklas. Givetvis väntar jag spänt på samtal från Visby. Intet är som längtans tider. Och det där med barnskrik kan man aldrig få för mycket utav. Ett nyfött barns allra första rop på en längtan till ett meningsfullt liv.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar