måndag 12 juli 2021

När historien hinner ikapp

 

Rullas upp igen. En boll som ständigt är i rullning. Och har varit. Under 27 långa år. Vad hände, varför hände det, vem/vilka är ansvariga, varför har det hemlighållits? Frågorna är många. Men har tystats med ordet gravfrid. 27 år sedan m/s Estonia sjönk, 852 personer miste livet. Min relation så himla stark med 31 resor. Och med biljetten hand. Blev ombokad hastigt och lustigt. Historien är märklig men helt sann. Omständigheter som gick mig väl i hand. Fast berörd ändå – oerhört starkt.

Nu avslöjas än flera längre hål. Spekulationerna är at de var så stora att det var en följd av dessa som fartygets visir slets av. Flera dykningar, flera insikter. Men varför först nu? Varför backade Ingvar Carlsson. Båten ligger ju på blott 82 meters djup.

Så många äldre minnen som tränger fram. Både från resorna som upplevelsen i Estland. Blev ju en bit utav. Och dessa känslor har absolut inte hamnat i mörker från min sida. Nostalgisk av bara den. Det här var säkerligen helt onödigt. Förr eller senare ska sanningen fram!

Sanningen framme sedan i natt. Europamästarna heter Italien. För att få den titeln måste man också ligga i Europa och själva räkna sig ditåt. Inte ibland, inte blott när det passar utan ständigt. Vilket ju visat sig att den politiska ledningen inte gör. Klart att England inte ska ha guldet. Utan i finalen kastades ut som förlorarlandet. Killarna i laget utmärkta men myglet bakom ger med emfas rubriken Brexit.

Varm måndag. Samtidigt som det trumpetas ut att spanska värmen är på väg mot Sverige. Nämns 33 grader. Onormalt, eller möjligen det normala som nu ska komma. Och med det naturligtvis stora andra förändringar. Kan ju kännas skönt. Fast borde mana till eftertanke.

Tacksam för det långa samtalet. Kring energi, energilagring, energiutjämning. Vet att där finns i allra högsta grad kunskaper. En oerhörd stor tillgång i ett vinnande lag. Och då också kring det där eftermiddagsbesöket eftermiddagen den nionde september.

Också en dag som fylldes med väldigt många sms. Men hade verkligen sett fram emot samtal istället, eller kanske också, Blir mycket större helhet då. Fast skam den som ger sig och till slut blev det i alla fall kontakt.

Så välfyllt det var idag. Efter våra stränder, eller om det heter stranden. Sträckan på 2,2 kilometer har fått stort intresse av lagande sommarfirande. Lite märkligt att det saknas badbryggor – helt och hållet. Kommunalt bad heter det ju. Fordras väl egentligen fungerande parkeringsutrymmen, koordinater, skyltningar. Annars ser det kanske mer ut som det gör.

Lång blev den. Lunchen på Strandbaden. Men många prata med. Och samtal är en god ingrediens även sommartid. Personer som bjuder på sig själva ger mycket till hel omgivningen.

Sedan finns det ju andra också. De som inte känner någon mening med livet. Inte känner sig sedda, inte blir lyssnad på. Den psykiska ohälsan stegrar. Alltid frågan; fel på individen eller fel på samhället.   

Dagens bad. Först kvällstid. Men inte bara varmt i vattnet. Utan i synnerhet skönt. Skulle kunnat tillbringat hela kvällen i det våta. Men betydligt tidigare avrundning. Gårdagsnattens sena timmar kunde ju bemötas med annan läggningstid. Och morgondagen har säkert något i sitt sköte som fyller den dagen med innehåll, också.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar