fredag 12 mars 2021

Rörelse förstås

 

En hel dag på teams – vad ska det här egentligen bli, betyda, komma fram? Men anmäld så var det lika bra koppla upp. Och en fantastisk dag. Olika möjligheter presenterades, olika sätt att öppna engagemanget och få personer, organisationer bli del av framtidsbygget. Het enkelt göra varandra bättre. Inte bygga hinder på grund av prestige.

Det handlade om bättre inkludering, samverkan kring och nyttjande av hallar och utemiljöer, stimulera engagemanget. Idrottsanläggning kan i sin fulländning också vara en del i ett strövområde. Och då vikten av att inte bygga sönder. Flera inlägg gjordes kring vikten av Idrottspolitiskt program som också är en del i investeringsstrategin. Och underhåller man inte riktigt så blir ju underhållet en reinvestering och alltså en fråga i hela investeringsprogrammet. Transparens är ordet som inte bara kan nyttjas in i våra egna kommunala verksamheter utan med varje individ, förening, organisation. Staden är viktig och måste ha det levande systemet. Som stärker gemenskap och trygghet, hälsa med god livskvalitet, demokratiskt inflytande. Finns siffror på mycket; Hälso- och sjukvårdsorganisationen lägger 95% av sina resurser på behandling mot 5% för förebyggande insatser! Tänk om Räddningstjänsten skulle arbeta lika ”enfaldigt”?  Vi har tekniska möjligheter at idag stimulera luftkvaliteten i städerna genom att enbart stimulera elfordon, vätgasfordon. Men gör det inte! Bakomliggande orsakerna? Fram med dem på bordet!  

Forskning ska givetvis hålla om det också ifrågasätts. Men här en person som hade mycket bakom sig. Samhällsutveckling fundera över. Till 2050 ytterligare 2,7 miljarder människor som bor i städer. De växande städerna kommer ta ytterligare ytor. Behövs en storlek som omfattar hela Tyskland, Frankrike och Spaniens ytor! Samtidigt minskar 70% av de Europeiska städerna i befolkningsmängd! Konsekvenser?

Rörelse, magiska ordet som kommer påverka oss väldigt mycket. Gör det under hela levnadstiden. Och kan givetvis uppmuntras. Få var och en att hitta sin inre motivation. Men då måste det beröra alla. Alla på individuell nivå. Rörelse som en röd tråd – naturligtvis. På alla skolor – givetvis. Ett föredöme presenterades. Och fick så många möjligheter följa dem. Här är att ta efter, inte något negativt alls. Och mycket av det allra viktigaste – samverkan. Vill vi verkligen häller vi i lika delar Motivation, Strategi liksom Kommunikation.

Gott avsatta timmar. Med ett helt gäng som inser utemiljöns betydelse. Inser kraften. Och att utemiljön sträcker sig långt utanför själva skolans gränser. Och att det finns en utmaning få alla förstå detta. Från förvaltningschefsnivå till varje enskild förälder. Och efter dagens övningar – övertygad om att framtiden handlar om insikt i praktiken.

Läktarspelare. Alla de där som nu gör sig till kända och kan förklara Brynäs Hockeys fiasko säsong. Och äger förmåga till analyser som de själva litar på, är på riktigt. Fast egentligen sätter de betyget på sig själva. Fjantskallar.

Nu är det upp till lagets karaktär. Frölunda på hemmaplan skulle kunna bli lördagsunder-hållning att minnas. Alternativt är det andra – att glömma. Hoppet ska ju vara det sista som ska överge människan. Så givetvis kommer jag vara fjättrad vid TV.n under eftermiddagen.

Saker och ting tar tid. Fick idag födelsedagskort genom postens försorg. Direkt från Joanne i Melbourne. Kortet avstämplat per den 27 oktober 2020. Kanske jag uppskattar det större nu än om det kommit fram i höstas!

Kvällens clou. Träffen med Ilse. Som fylld av entusiasm berättade att hon på söndag förmiddag kommer vara med på kulturskolans dansutbildning. Och den gymnastik klänning hon hade på sig gav ytterligare stolthet och vilja. Den kommer nog inte av före söndag – om ens då.  

Och så då för egen del. Lördagsgodis en fredagskväll. Har jag väl börjat med sötsakerna finns det liksom inget stopp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar