torsdag 4 mars 2021

Än slank vi hit, än slank vi dit

 

En karta spelar roll. På olika sätt. Givetvis följer varje politiskt parti opinionsmätningarna – och gör det noggrant. Formulerar utspel för att påverka siffrorna. Normalt ökar det politiska trycket ju närmare ett val vi kommer. Också utifrån vilka väljargrupper respektive parti kan påverka för att de ska lägga sin röst. Sin röst på just avsändarens parti. Nu har de politiska utspelen blivit ”annorlunda”. Som de uppenbart blir i en pandemitid. Kan handla om helt andra avsändarmöjligheter, helt andra öron som tar emot. Och så kommer då opinionsinstitutens mätningar som grädde på moset.

Utifrån detta. Hur påverkas nu partierna av nya Sifo mätningen? Och kanske speciellt när det egna partiet cirkulerar kring det magiska talet 4%. Det man måste komma till för att nå in i riksdagen. Och givetvis sprids lätt desperation. Kring utspel, uttalanden, förslag – nästan som intvingad i revolutionära känslor.

UNDERSÖKNINGEN FRÅN SVT/NOVUS MARS 2021

S: 27,0 procent (+0,1 procent)     M: 24,0 procent (+0,9 procent)     SD: 17,9 procent (-0,2 procent)      V: 9,5 procent (-1,3 procent)      C: 8,3 procent (-0,2 procent)      MP: 4,4 procent (+0,3 procent)      KD: 4,1 procent (-0,6 procent)      L: 3,3 procent (+0,6 procent)

Hängde på gårdagen med dagen idag. Det var många exempel som radades upp. Hur det går bidra för än större möjligheter på landsbygden. Och när Bi Puranen gav sin utredning, exempelsamling, då var det än klarare. Ungefär som at läsa in en instruktionsbok. Frågorna handlar mera om varför vi inte följer det? Givetvis följer jag upp rapporten.

Dagen idag, den som skulle handla om svenskt guld på damernas skidstafett. Närmast som guldet var utskrivet långt i förväg. Diskussionerna handlade närmast om vilka fyra som skulle få skida hem detsamma. Och hur norskorna skulle förnedras. Nationalsången skulle kanske provspelas före loppet! Och möjligen om den 4 mars skulle bli Sveriges nya nationaldag! Men som så ofta förr; den som tar ut segrarna i förväg blir väldigt ofta förlorare. Idag till och med gigantiskt stora förlorare. 

Och om det inte hade varit nog. Norge drar ifrån i annat också. Även när det gäller bekämpningen av Covid -19. Norge kan lyckas med något hela världen drömmer om.

Sverige har tio gånger så många dödsfall per capita som Norge – och grannlandet vaccinerar snabbt samtidigt som smittan stabiliserats på en låg nivå. Än intressantare för oss att följa – vi som har landets högsta mutationstakt av den brittiska varianten. 884 personer smittade per 100.000 ger oss en särklass. Som vi gått hade kunnat vara utan.

 

Men så var det ju den nya superintressanta idrotten, skidskytte. Till och med världscupen och stafett för damer. Och som väntat, Norge drog ifrån ordentligt. Precis som det ska vara. Och brukar vara. Svårt hänga med i ett fysiskt möte och ha tävlingen samtidigt på en padda. Fick liksom inte ihop det när Sverige på tredje sträckan plötsligt ledde Och samtidigt såg hur norskorna hade dalat ned ordentligt. Sedan över till sista sträckan och det var inte Hanna Öberg som körde. Utan yngre varianten Öberg. Felfritt liggande skytte och nu – kanske. Men sedan två bom i sista skyttet, det stående. Trodde det var kört. Ändå ut efter Belarus på andra plats!! Och så på upploppet – Svenska laget först in över mållinjen. Vilken spänning, vilken upplevelse, vilken kamp.

 

Tabata kväll. Helt andra övningar. En minut intensivt, femton sekunder vila etcetera. 32 övningar efter varandra. Trött såväl fysiskt som mentalt. Men ändå – till slut – i hamn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar