söndag 21 mars 2021

Blicka framåt

Summering av veckan; Högst är smittspridningen även den här veckan i Gävleborg. Vår egen Region som var tidigt ute och berättade att den tredje vågen hade kommit. Numrero uno i förhållande till övriga tjugo regioner. Alltid något.

Andra länscentra som Stockholm, Göteborg, Malmö – protester mot restriktioner och vaccineringar. Undrar så smått om det är luftföroreningarna där, som förvirrat dessa personers hjärnor så totalt. Restriktioner i vårt land som haft absolut de minsta, fåtalet, i förhållande mot alla andra moderna länder.

Parallellt med de demonstrationerna. Går in på Regionens vaccinationssida. Åter och åter och åter igen. Samma procedur med Bank ID och sedansvara på alla frågor som ställs. Varje gång. Och i slutet varje gång ”finns inga tider”. Förutom inga tider torde vi ha det mest föråldrade systemet att söka vaccination på! Fast möjligen går det pengar från alla de här samtalen till ex vis Radiohjälpen?

Fantastisk dag. Inte på grund av den kraftiga blåsten utan mera på grund av den leende solen. Hälsade så tidigt välkommen när den vandrade in genom fönsterglaset. Samma speciella dag när vårdagjämningen inföll. Och andra bekanta firade neuroz. Det nya åter som de nu räknar.

Fingrade på mobilen och fick upp Joannes naturhälsning från Australien. Med stark fågelsång. Försökte översätta fåglarnas serenad. Men klarade inte av det genom att nyttja något tillgängligt översättningsverktyg. Hoppas Jo ringer själv och ger mig tillgång till översättningen. Om hon nu klarar av att tala med djur.

Grannar. Samma dag och så himla nära. Två personer som bor gästgårds klarar säkert av att ha en gemensam födelesedagstårta. Olika åldrar men samma födelsedag. Annika och Marielle firar sin speciella dag tillsammans? Får kolla i horoskopet vilka värderingar och hur de också fungerar i verkliga livet – de som är födda just 21 mars.     

Samma dag. Presenteras årets artist i Sverige. En rappare som är häktad och kommer åtalas för grov brottslighet. Också ett framträdande!

I pandemitider något som ökat ordentligt. Våld i nära relation. Och betyder nästan alltid at det är kvinnan som hotats, fåt stryk, blivit utsatt.

Detta dagen efter att Turkiet rivit sönder sin tidigare undertecknade handling som ger kvinnor vissa rättigheter. Men nu – åter till forntiden. Erdogan han kan han. Visar åter igen riktningen till annu dazu mal. 

Intressant läsning. Koversta Österfärnebo. Vårdad by sedan 1700 talet. Helsidor idag och givetvis med där Alvar. En av de där personerna som lägger stor del av sitt engagemang och sig själv i arbetet att sköta om historien för framtiden. Ska ha ett mycket stort tack.  

Gott initiativ – Ockelbo. Kommunen som satsat på att leta upp tomställda fastigheter och tänker aktivt försöka få dem i andras ägande – bebodda igen. Det handlar tydligen enbart i Ockelbo om över niohundra fastigheter! Fordras dylika insatser för att också bidra till att få in liv på landsbygden.

Just landsbygd var tema på dagens långa uppkoppling. Klart jag är intresserad av vad som sker inom Sveriges gränser och mycket också kring skolornas framtid. Nationella byskoleupproret fick med sig en intresserad person på de här söndagstimmarna. Jag själv. För så är det alltid – där det finns ett engagemang är det alltid nyttigt vara med och lyssna.

Men även en söndag är just en söndag. Och den måste delas med vårt kyrkliga arbetsutskott. Och då inte i något mer kargt sammanträdesrum. Utan hemma hos Hillevi. Ombonat och välkomnande.

Blev en del nötande över nätet. Och givetvis en del kommentarer, skrivningar som leder mot vem som ligger bakom? Om det finns ett uns av förnuft eller om det här är media som mest driver påhopp och fördomar. Klart jag höjer på ögonbrynen; ”Man är ju inte privat när man ger sig in i ett chattforum. Det man kan hoppas är att folk som bloggar eller liknande bör ställa sig frågan - skulle jag säga det här i en fullsatt aula eller framför en grupp personer?. Är svaret nej ska man nog inte skriva det, säger Nils Funcke, en av landets ledande auktoriteter på yttrandefrihet.

”I jämställdhetsfrågor är det svårt att se frågor där vi kan söka samsyn med Sverigedemokraterna, som är ett parti som inte står upp för kvinnors rättigheter”, Liberalernas Kvinnoförbund. Kan bli ett spännande kommande veckoslut. Och lyssnar man verkligen på sina kvinnor – då känns det nog än tyngre att vara partiledare. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar