fredag 20 november 2020

Chef för innovation

 

Det som oftast gör skillnaden. Om det finns en chef som klarar av att motivera. Borde vara självklart – men raden av misslyckanden är monumental. Allt för ofta!

Behövs chefer med ett utforskande arbetssätt. Med förmåga att omvandla medarbetarnas osäkerhet till kreativitet och nya smarta lösningar. En bra ledare är ödmjuk inför det okända och skapar trygghet så at medarbetarna vågar ge sig ut på främmande vatten. Så självklart om man ska våga hålla seglet hissat och nyttja vindarna hur de nu än blåser.

Finns fortfarande alldeles för många s k chefer som aktivt sänker skepp. Fortfarande arbetar vi traditionellt. Med målstyrning och handlingsplaner. De måste helt enkelt ge vika för det mer utforskande och rörliga arbetssättet. Släpp på prestigen och inge trygghet till medarbetaren densamme ska våga sig ut på okända vatten. Svaren kan blott ges genom interaktion med medarbetarna.

Att endast omge sig med ja sägare ger ingen kraft. Istället måste det finnas en mix av olika kompetenser, av olika åsikter. Mångfalden äger styrkan inom sig själv. Lämna rollen som allvetande ledare och släpp fram teamet!

Diskuteras så ofta skolornas kvalitet, möjlighet att utvecklas. Där det behövs lugn och trygghet. Inte alla skolor förunnat. En metod i ropet är nu IBIS metoden. Det fungerar enbart på skolor som själva vill utveckla ledarskapet på skolan.  

Att skapa det nya, handlar också om att våga. För att våga lyckas måste man också våga misslyckas. Alla former av innovationer är viktiga. Märks nu, företag som inte har innovationstänket inom sig går också på pumpen i pandemi tiderna. Innovation fordrar också betydande inslag av konkurrens.  

Dagen idag dansade iväg. Tidigt inblick i datorns skärm och vissa responderingar på inlägg. Dock inget på den magiska riksdagsledamoten från Gävle som alltid tycker sig veta allt. Utan insikt vilken ställning personen nu utvecklar hos alla de andra som tittar på personens stand-up show. Platt fall!

Istället behövs ett-tvärtemot-förhållningssätt. Där mötet är det viktiga – för trygghet, respekt och kärlek. Skapa livslust genom en tillåtande atmosfär. Det som kan göras genom aktivitet, gemenskap och livskvalitet. Men att tänka utanför boxen har aldrig varit den personens styrkor. Äger däremot svagheter i monumental omfattning, trots sitt ständiga munläder.

Framgång ikväll. Sandviken AIK bandy. Åkte ned till Vänersborg och plockade med sig alla poängen. 4 – 1 siffrorna stod där så starka och inspirerande.

Stark också Ingrids bil, som nu fått starka svetspunkter. Alltid kul träffa Ali som klarar av de allra mest komplicerade bilingreppen. Välkommen till Årsunda så gryr morgondagen än starkare i framtidens ljussken.    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar