fredag 7 februari 2020

Melodi; och glad ska pensionärerna va


Spännande afton. Och underbart få vara med på. En gång om året firande av de som arbetat 25 år i kommunen. Plus de som avslutar sina yrkesverksamma år för pensioneringens skull. Festligt, uppklätt och minnesvärt. Dessutom med underhållning. I år Bröderna Rångdal. Middag med högsta kvalitet – enligt modell tre rätters. Givetvis körde jag – andra inte.

Många kända ansikten att möta i glatt sällskap. Kanske till och med någon som jag inte kände till! Oerhört överraskad. Mycket behörighet och kunskap som pensioneras. Precis som det är med tidens gång. Personer går, personer komma. Allt det där som hör framtiden till. Många har verkligen bidraget. Och det viktigaste – att alla fåt möjligheten bidra utifrån vars och ens förmåga. En organisation får aldrig kväva den enskilde. Istället lyfta den enskilda upp till dennes bästa förmåga.

Också spännande morgon. Kring laddboxar, solceller och lastbalansering. Så mycket kompetens av högsta rang samlat för några timmar. Sådan tydlighet vilka utmaningar vi står inför och tydlighet också vilken väg vi ska vandra. Väg vi ska välja.

Klimat, miljö, hållbarhet. Ändå finns det uppenbart andra intressen som bromsar det självklara. Så märkligt. Vi har en nationell energiöverenskommelse. Då måste alla bidraga. Allt annat borde klassas som en form av tjänstefel. An i så fall räkna upp et större antal med epitetet påklistrat; tjänstefel!

Så svårt komma framåt om vi inte har ett tydligt mål och sedan kan relatera insatser som går i målets riktning. Slänga upp det och det är en sak. Men ha nuläge och önskvärt mål tydligt framför oss gör vägen möjlig att hitta. Här gäller det inte att följa. Här gäller det att ha förmågan och viljan, modet att leda. Återigen kom det fram, Vårgårda bostäder lyckade engagemang. Så himla enkelt följa om vi bara ville. Och så nödvändigt!

På hemmaplan också flera steg att ta. På trafiksidan pratar vi ofta om de 250 personer som årligen avlider i trafikolyckor. Men aldrig om de 7.000-10.000 som avlider på grund av trafikens utsläpp. Visst utsläpp kommer givetvis genom asfalten, men den betydande delen på grund av bränslet. Genom elektiska fordon eller vätgasfordon skulle dessa utsläpp vara noll! Samhällsvinst, hälsovinst, ekonomisk vinst. Varför hamna i ett avvaktande läge när aktivt läge är enda vägen framåt.

Torsdagkväll utan eget tabata pass. Det kändes. Torsdagkväll utan SHL, det är också ovanligt. Men som ovan – fyllt av mening ändå.

Hann med eftermiddagsbeök hos mamma. Mitt under hennes fika med syrran. Öppenhet och tydlighet. Frisk och nyfiken på morgondagen. Precis som det ska vara.

Också glad att Ilse mår bra. Det där med magsjuka är inte trevligt men nu passerat sedan flera timmar sedan. Speciell liten underbar tjej. Som sprider så himla mycket av mening, värme och kramar.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar