måndag 10 februari 2020

Bygga hållbart lag


Lagbygge. Så avgörande viktigt att utse rätt lagkapten. Den som kan ta ansvaret, leda laget, vara ödmjuk, lyssna mer än vad han/hon måste orera. Märks så tydligt vilken fördel de har som också varit med aktivt i ett lag. Helt samma egenskaper som behövs för att leda ett politiskt lag. Vare sig det är i styrelse eller i nämnd. Finns en stor utmaning  att alltid vilja bli bättre. Funderar väldigt ofta på just lämpligheten. Inte alltid så tydliga svar. Vare sig på om den eller den är lämplig – eller direkt olämplig.

Verkligheten beskrevs flera gånger idag. Och verklighet kanske man kan utgå från är olika - person från person. Enda möjligheten är att få den beskriven och sedan släppa fram olika frågeställningar, påståenden. Glad att vi gjorde slag i saken och bestämde hur den gemensamma bilden skulle mejslas fram.

När saker och ting inte produceras till vad vi vill ha det till, när ekonomin tryter – något märkligt när det kommer fram quick fix svar. Utan analyser, utan reflektioner, utan ifrågasättande. Hur bli bättre utan kritiskt konstruktivt tänkande?

För att bli bättre fordras också lyhördhet – många grader av ödmjukhet. När det finns personer som mer drivs av att slå hårt,  vara obekväma och i det närmaste hotande – då är det mycket enkelt känna av att det inte är så mycket bakom. Bästa motmedlet; mobilisera eget lugn och inte svara med samma mynt och gå i taket.

Business. Visar sig väl över tid. Om det är en god affär at sälja snabb skridskoåkare och byta rakt av mot en mer brunkande, senfärdig back. Brynäs Hockey säljer sin Brodecki och fixar istället till sig en stabil och mindre skridskosnabb Björk som back.

Diskuterades följsamhet. Hålla med eller inte en kommande utredning. Den som närmast endast startat. Något konstigt. Svara på en fråga som är – eller borde vara – höljd i dunkel så länge. Knappast att utredningens resultat är känt redan nu – då är det ju med säkerhet beställt. Så konspiratorisk tänker jag inte sänka mig själv ned till. Går andra lågt så ska jag inte själv ned till dylikt låga nivåer.  

Idag befriad från att hämta på eftermiddagen på dagis. Fast hade det begärts så hade jag gåt genom en vägg, om nödvändigt, för att leverera. I detta får absolut inget komma emellan.

Trevligt kvällssamtal. Två personer som jag tycker mig känna väl hör av sig. För en rejäl egen satsning. Drivkraften är påtagligt helt påslagen. Att våga är att vinna. Imponerad av ambitionen.

Mycket möjligt. Som det ser ut idag. Få ett australienskt besök. Runnit mycket vatten under bron. Onekligen. Samtidigt en enorm kompetens i frågor runt jämlikhet. Öppna dörren och koppla samman. Det som kan ge så mycket mervärde.

Annat mervärde. Koppla samman fiske och båttillverkare. Hör liksom ihop. Och kan definitivt göra varandra mycket bättre. Stavas också här samarbete, i verkligheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar