lördag 16 april 2022

Legitimerat motsättningstillstånd

 

I ordningslagens andra kapitel står bland annat:

”Polismyndigheten får förbjuda att det hålls en allmän sammankomst, om det vid en tidigare sammankomst av samma slag uppkommit svårare oordning vid själva sammankomsten eller, som en direkt följd av den, i dess omedelbara omgivning eller om sammankomsten visat sig ha medfört avsevärd fara för de närvarande eller allvarlig störning av trafiken.” Men nyttjats nu av polismyndigheten? Knappast – nu hänvisas till grundlagen och att alla – oavsett syfte uppenbart – har polismyndigheten enbart att bifalla demonstrationer.

Och så blir det också som det blir. Våldsamma demonstrationer – som aldrig kan försvaras – som i Linköping, Stockholm, Örebro, Landskrona och senast Malmö  En dansk galnings målsättning att skapa kaos och motsättningar har uppenbart lyckats.

Förödande för de poliser som måste finnas i fronten. När de blott blir ett verktyg för polisledningars olika beslut, än hur verklighetsfrämmande de än ter sig.

Åka runt och bränna böcker med märket koranen känns knappast som ett allmänintresse att ge tillstånd till kan inte annat än skapa motsättningar. Vill polisen lägga resurser på konsekvenser av dylika beslut så formligen förskingrar de skattebetalarnas medel. Skadade poliser och nedbrunna bilar måste aktivt undvikas. Ledningarnas beslut aktiverar också våldsbaserade konstellationer som triggas av våld.

Allt medan dansken skrattar och ser på. Och ser sin så kallade rätt till demonstration skapar djupa sår i svenska samhället. ”Vi mot dom” syndromet växer som knappast förr. Med också resultat; upprustning av polisen, större motvåld, starkare vapen, längre straff som tydliga inslag. Demokrati innehåller också sans och förnuft.

Vacker var den – morgonen. Solen som välkomnade. Välkomnande skrik från utetrappan kunde inte undvikas. Men det var endast överkroppen som träffades av solstrålarna. Övriga delar täckta med textilier. Kanske bäst så.

Tabata med hantlar. Ett pass helt med tyngder i händerna – nästan i alla fall. Och som alltid – god stämning i gruppen. En bra veckoslutsmorgon. Enda problemet; kan inte alltid deltaga. Kolliderar – för ofta – med andra åtaganden. Och lär väl så också göra året ut. Vad som sedan händer, sker, står skrivet, visar sig väl alltefter. Även där så viktigt att det sker inom en äkta grupp som letar efter möjligheter. Öppet och ärligt. Och som också stödjer den som eventuellt har det jobbigt. Det är dylika stunder som skiljer på äkthet mot blott nedtecknade klyschor. Men har också lärt även mig vilka det går lita på mot fjollträsk.

Lördagsbesök för påsklunch. Speciell grupp som mött upp. Och när de gick så blev hon kvar. Ilse. Vilken tjej som nu har att klara sig igenom dagen. Treårsdagen som i morgon byts mot fyra års kalas. Klart jag vill och ska vara där – på plats. Viktigt för henne är otvivelaktigt viktigt för mig.

Litet sent möte idag. Trevligt och förhoppningsvist uppskattat av morgondagens födelsedagsbarn. Hoppas – och vill tro – att det blir det där positiva minnet. Kommer försöka att aktivt lyfta fram det sålunda. Och givetvis, ska det lyckas.

Inte så där mycket konkret uträttat per idag. Provade stryka lite tjära i de blomlådor som Kenneth levererat. Blir fortsättning någon annan dag. Var mycket tungstruket. Vill göra det jag kan så att lådorna står pall även när de fylls med jord och hästskit. Återstår tänka till var de ska placeras. Fyllda är de omöjliga flytta.

I Ukraina intet nytt. Putins demonstration i sitt grannland är inte accepterad av något enda samfund, inte heller från organisation i vårt avlånga land. Hur mycket förstörelse och ond bråd död ska dårskapens mästare få framkalla?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar