måndag 18 april 2022

Det som händer

 

En påskhelg att verkligen minnas. Finns alltid anledningar. Men nu för det inhemska våldet. Eskalerat och spridit sig nyhetsmässigt i hela världen. Övergrepp mot blåljus personal. Minst 40 personer skadade. Vapen som nyttjats från polisens sida. Men också händelser med stenkastningar och brända bilar där polisen helt och fullt misslyckats. Oklart vad det beror i? Beväpning, utrustning, antal, ledning, utbildning, felaktiga beslut? Finns all anledning återupprätta hedern för polisen. Ett organ i samhällsbygget som förtjänar respekt. Och som också måste veta konsekvenserna av fattade beslut.

Nu anses det gälla tillstånd bränna Koranen inlindad i bacon. Samtidigt som de våldsamma grupperingarna verkar mest ha bestått av våldskriminella som enbart väntat på anledning utlösa totala övergrepp.

De som hävdar yttrandefrihet. Jämför – om ex vis AIK anhängare ansöker om demonstrationstillstånd på Sergels torg – för att bränna ned Djurgårdens märke  Skulle det beviljas förstår nog var och en vilka händelser som skulle följa. Paragraf två i Ordningsstadgan ger möjlighet säga nej. Dessutom vet vi effekterna kring Koran bränning från Malmö 2020.

Men den kunskapen – fanns den i polisledningen? Verkar i så fall som den kunskapsbanken hade krackelerat ordentligt. Har ju påståtts att det funnit en arbetsordning. Innehållande samtal, dialog. Måste ju finnas någonstans

Ändock märkligt hur det dolda våldet verkligen finns. Måste ju leva någonstans. Under täcket och vänta på att hitta anledning bolma ut. Hatet som en drivkraft bortom all form av förnuft. Driver samhällsutveckling som har kraften i hårdare tag, längre och tuffare straff, hårdare tag/hårdare beväpning. Nationell styrka som ska sättas in och visa musklerna i betydligt större omfattning. Säkert också drapera våra samhällen med övervakningskameror, snabb utbyggnad av fängelser. Ropen skallar än högre.

Ändå – ett samhälle med sina olika problem, eller olika möjligheter. Egentligen omöjligt prata om samtidigt som Putins anhang fortsätter härja i grannlandet Ukraina. Överlägsenhet i vapen. Överlägsenhet i utbildade soldater. Men totalt underlägsna i moral. Putin fortsätter orientera sig helt förblindad. Ondskans talesperson. Konstigt nog avbildas han inte med utväxta horn.

Sista dygnet. Missiler som fallit ned även i delarna av Ukraina som egentligen skonats från röda armén. Men den egentliga våldtäkten av landet sker österut. Mot Svarta havet. Donbass, Luhansk. Och städer som finns i ett långt bälte däromkring. Hjältemodiga ukrainare strider, offrar sitt blod, offrar sina liv. Så att landet inte hamnar under den kommunistiska despotens vacklande rike. Berör, berörs – djupt och äkta.

Ledig måndag! Känns något konstigt. Men påskdagarna färgat även den här dagen i ledighetens tecken. Fått till en del tjära på insidan av Kenneths tillverkade stora blomlådor. Men vill ändå täcka dem inifrån med någon form av plast innan det blir dags för hästdynga och jord. Fast innan dess, fundera ut var de ska placeras.

Blev en tur ned till Gysinge. Sista dagen med Gästrike Konst. Har upplevt arrangemanget som en formlig succé. Får ta del av utvärderingen genom Janne. Var mycket värme som mötte upp i kommunens sydligaste delar. De konstnärer jag samtalade imponerade. Som människor – men också i sina framställda alster. Kliade i fingrarna kring den del verk. Säkerställde i alla fall hur jag kan komma i kontakt.

Klart det var påbjudet slinka in i herrgården. De hade verkligen snyggat till. Fått än mer av kvalitet ibland annat rummen. Någon gång blir det smyga dit och prova dem med huvudet på kudden. Jula en bekantskap som jag hoppas mycket på. Med nära samarbete förstås.

I en tid när det ifrågasättas etableringar i omfång som Microsoft. En del inlägg så låga att de knappast kan kommenteras. Fast det är ju bara läsa in vilka som uttalat sig, skrivit under – för att lämna dem därhän. Sådan oerhört stor skillnad att istället kunna lägga kraften på alla dessa möjligheter. Vandrar vidare mot utmaningarnas värld så får krevulanterna fokusera sig i bakvattnet, som knappast ens innehåller syre.

Lärorik dag. Hur viktigt det är att klara av uppdrag kopplat till fond, till fonder. Och hur viktigt det är med kompetens runt om. Den, de, som avsatt sina summor måste hedras och inte på sätt och vis förskingra ändamålets mening. Ett omistligt krav är att köpt kunskap också ska klara av att leverera.

   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar