fredag 24 februari 2023

Ukrainas dag

 

En helt speciell färgsättning dagen igenom. Gult och blått. Med fokus på Ukraina. Har redan gått ett helt år sedan dårarnas dåre, Vladimir Putin, gick in fullskaligt med trupper i sin grannes territorium. Krig inkluderar givetvis ond bråd död. Motiverades med någon form av försvar till mänskligheten, Rysslands mänsklighet.

Men ack hur diktatorn misstog sig. Här välkomnades inte de ryska trupperna. Här bekämpades de av en enig befolkning. Striderna blev våldsamma, striderna är våldsamma. Offren på vardera sidan är ofantligt stora. Årsdagen – då Putin möjligen skulle gå upp i än högre skala. Men också har varje dag inneburit en upprustning av Ukrainas egen förmåga. På grund av insatser från västvärlden. Saker och ting är inte över förrän de är över.

De personliga berättelserna är många. Innehållsrika. Och fängslande i sin brutala nakenhet. Regisserat av den som inte klarar demokratins principer. Nationalismens sjukdom. Vi-mot-dom. Sjuk, sjukare, sjukast – omhänderta!

Ett års jubileum sedan den 24 februari 2022. Fast egentligen inte. Kanske redan 2014 som ryssarna militärt tog Krim. Ukrainskt territorium. Det också.

Påverkas av uppväxten. Givetvis är trygghet och omtanke viktigt. I en varm familj med kramar. Också med grannar och samhälle som är inbjudande. Jämför. Går det med att växa upp där mångfald är förbjudet, där öppenhet och åsikter kan bli föremål för domstolsingripande. Eller andra samhällen där flickor måste dölja ansikte och hår. Giftas bort i yngre år. Ändå sveper gnällbältets dån in även hos oss. I jakten på avundsjuka?

Demokratin som också innebär religionsfrihet, rätten till olika åsikter, rätten att få vara olika inom samhällets ansvar. Organisationsfrihet. Få gå in i organisation man också tror på, och givetvis besjälas av att bidra. Ställa upp, företräda. Ramlar stundom in glidare. Oftast personer som utger sig för att kunna – så ofantligt mycket. Men där de egna insatserna lyser med sin frånvaro. Måste finnas en form av arbetsordning som också följs upp. Annars kan majoriteten bli glidarnas marknad och då dör snart allas engagemang.  

Ett engagemang som ökar. Synliggörs. Omsorgsfrågorna, hälso- sjukvårdsfrågorna. Enbart i vårt eget län saknas åtminstone 100 utbildade sjuksköterskor. När behov akut uppstår – alltid hyrsköterskor. Tappar kontinuiteten, och tappar alla möjligheter att hålla budgeten. Möjligen delar av anmärkningarna från IVO på äldrevården i såväl Gävle som Sandviken. Allvarliga frågeställningar.

Bristen på tillgång till arbetskraft, accelererar. I hela väst världen. Svenskt bottenrekord, i snitt föder varje kvinna 1,52 barn. Klarar inte längre personalförsörjning i vare sig det privata som offentliga näringslivet. Aldrig förut har vi varit så beroende av invandring. Trots brunsmetade åsikter.

Gårdagen. Svenskt firande med fyra i topp på skid VM. Men då damerna. Idag istället herrarna. Med fyra i topp från Norway. Det skidvärlden firade var nog att andra placerade inte tog guldmedaljen. Den situation som Kläbo hamnat i.

I morgon står de där uppradade på nyvallade skidor. Ebba och Frida. Då lär det bli åka av både i klassisk som fristil.

I morgon vankas också ny s k avgörande match. Givetvis med Brynäs i ena ringhörnan, måhända rink hörnan. Känner redan nu nervositeten växa fram.

Dröm en dröm och låt den drömmas. I´ll be in it.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar