måndag 27 februari 2023

Lärorikt

 

Så var det nyheter – och så nyheter. Som alla morgnar. Inte alltid helt okänt – men serverat öppet och utåtriktat. Kan ju vara positivt – någon gång. Men oftast med helt annan ingång.

Kontinuitet. Känna trygghet. Bygga förtroende. Som är det mest normala och det som berör mänskliga rasen. Något helt annat med hyrpersonal. Kan vara kompetenta. Professionella. Men kontinuiteteten bortblåst. Varför det är så stort och växande inom sjukvården? Stavas pengar. Den som har mycket vill vanligtvis ha mera. Och finns det de som betalar ohämmat för detta så ökar situationen. Region Gävleborg, inte bland Sveriges största. Men har en nota som ligger på fjärde plats! I fjol landade man på 467 miljoner, ständigt ökande. Södermanland, betydligt större landade på 190 miljoner och har redan satt in åtgärder! Skillnad på olika. 

Under de senaste fem åren. Mer än fördubblats. Våld och hot i skolan. Lite svårt förklara bort. Svårt negligera sig emot. Dagens situation när lågstadieelev drar kniv och gör utfall i Söderhamn bygger på tankar och funderingar. Medicinemot det här borde vara tydligt. För i varje fall alla skolpolitiker. Men för alla i samhället. De som aspirerar på att ha någon åsikt. Fram ur buskarna. Mycket åter igen, ledarskapet på skolan. Och kopplat till det föräldraskapet förstås.

När det hettar till i NHL så får det rubriker. Men absolut första gången. Spelare från New York Rangers loskar en motståndare från Los Angeles Kings i ansiktet. Tumult. Har givetvis aldrig uppstått förut. Utvisning, avstängning kommer som ett brev på posten. Skillnad mot när det hände i svensk bandy! Formligen torkades bort från svensk bandys dagordning! Inte ens spottandets hemvist, Edsbyn, tar avstånd!

Alltid i centrum. Zlatan comeback i Milan efter 281 dagar. I en ålder av 41 år och 146 dagar. Nu som ett inhopp – men fick i varje fall lufta sig under 16 minuter. The Legend of Zlatan. Hur länge kan det skrivas nya kapitel i detta tema?

Få tag i flera. Större manskap. Som ska följa Rysslands taktik. Skickas fram i front för att bli öppna måltavlor för skott. Renodlad slakt avsina egna för att fånga upp avlossade kulor. Medvetenheten torde vara större nu än under andra världskriget hos den enskilde. Men diktatorn verkar fortfarande ha sin uråldriga taktiktavla framför sig. Vad fordras? Internt upplopp i ett land som inte tillåter personers åsikter!

Sanningar som rullas fram. Serverades idag. Samtidigt så kan det ju finnas synpunkter från själva avsändaren. Finns ju ett vedertaget tyskt ord för den formen av självinsikt.

Sen eftermiddag. Såväl trevligt som konstruktivt besök. Samhällsutveckling när den i denna form serveras öppet, ärligt och i dialog. Smakade mycket mera. Kan vara dags sätta ned fötterna och vara än mycket tydligare.

Vilket härligt samtal. Äntligen. Den person som närmast är en legend i sin oerhörd journalistiska kunskap ringde och så öppnade vi en nyupptagen access. Finns all anledning träffas, kontinuerligt. Motionera och vara varandras mentorer. Här snackar vi förtroende!

Fantastiskt väder. Men genom att saker och ting fylldes på så blev det promenad först i kvällens timme. Fantastiskt i alla fall med alla stjärnor som förgyllde himlen.

Tuffa tal som redovisas. Februari i år 15.344 varsel, motsvarande siffra februari 2022 var 1.400. Än så länge klarar vi oss hyfsat. Huvudanledningen torde vara våra framgångsrika internationella företag som hade orderböckerna hyfsat fyllda. Därav varseltalen något senare?  Återstår kompetensfrågorna. I en befolkning med sjunkande invånarantal.

Långnäsa? Blev i varje fall en helt annan person som fick förtroendet ta över ordförandeklubban på Länsmuseet. Kanske kan det skapa det nödvändiga lugnet och därmed också tydligheten.

På öppen plats vid polishuset Norrköping. Polisman mycket allvarligt skadad efter att ha blivit nedhuggen med kniv. Gärningsmannen skjuten i benet. Kommer väl fram någon form av bakgrund. Men som i allt annat. Hugga en människa i ryggen är inte acceptabelt. Knappast heller göra det verbalt. Fast det är ju annorlunda. Brukas av vissa personer, normalt av samma vissa personer.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar