lördag 11 februari 2023

Minnesdag med tårar

 

Startade egentligen redan igår kväll. Redan då fascinerande, redan då blandades tårarna med tårar. Brukar ju riktas kritik mot TV sändningar. Men det här var betydligt mycket bättre än högsta klass. Fångade ämnet så känslosamt så det var till och med svårt lämna TV apparaten redan igår kväll. Och då med centra Slottstorget Gävle. Torget som förvandlats till en livs levande norrländsk by. Så väl förberett och enormt professionellt framställt. En TV4 produktion

På med samma kanal redan tidig lördag morgon. Fortsättning – samma tema – samma plats. Fångades in så mycket med lokal prägel samtidigt som det internationella landade där borta i Kanada. Med fokus på Toronto. Där  Maple Leafs var en av de sex original klubbarna. Legend efter legend fick presentera sina tankar. På olika personliga sätt – och alltid så fängslande. Veckoslutet under arbetsnamnet ”Game för Börje”.

Och kunde liksom inte gå ifrån under hela eftermiddagen. Känslorna steg än i högre nivåer. Visst blev det en hockeymatch. Med lag i olika åldrar. Åldersspannen 36 år till 72 år. Men det viktigaste var underhållningen, glädjen, gemenskapen – hyllningen för The King. Artister, kändisar blandades på de fyllda läktarna. Och rakt in i de svenska vardagsrummen.

Starkast. Så enormt. Börjes vepa hissades upp under taket och tronar där nu tillsammans med broder Stigs. Till sång från Jon Henrik Fjällgren. Sin magiska samiska framställan fick tårarna blöta upp isen. Givetivs också med Börjes familj på isen som tillsammans med gamla Brynäs legendarer, Team Tre Kronor Legands och ett hopsatt Toronto lag med svenskar och kanadensiska före detta stjärnspelare. En enormt stark stund som kommer följa alla som på olika sät gavs tillfälle vara med på den hedrande stunden.  

Dagen i övrigt. Tårarna i ögonen vandrar fram fortlöpande. Visst kommer alla att avlida. Någon gång. Dessutom på olika sätt. Men kan den instiftade Fonden som Börje startade upp mot ALS få bort den skiten så var mycket vunnit. Nu rasslade in nio miljoner under dagen. Och med tanke på dagens uppslutning så borde den kunna utvecklas vidare.

Tidigt uppe. Lite skottning. Men främst handlade det om att hinna till tabata träningen. Inser att den är oerhört viktig för mig. Rörelse men också att behålla en plats i en positiv gruppering. Vetskap och vilja kan vara nog så goda ingredienser. Först dock liten frukost – och efteråt – mycket stor frukost. Precis som det ska vara – varje dag. 365 dagar per år. Förutom då skottår då jag gladligen ökar på till 366.

Snöskottningen hemmavid tog ju en del tid. Men när plogtraktorn väl hade passerat så blev det blott; att börja om igen. Men det avklarades ju också. Lite skottning hos Carl-Henrik & Co innan kaffekoppen väntade. Kollade av läget hemma i Hyttmarken. Klart tuffast trots att jag där kunde nyttja snöslungan. Så himla tung att hantera. Men bra blev det – tycker jag i varje fall.

Inga problem längre. Med snö. Inte på bandyisarna nu när allt avgörs inomhus. Lottningen klar för kvartsfinalerna. Ett renodlat Gävleborgs derby. Måndagen den 20 februari på Göransson Arena. Klart jag kommer vara på plats när Sandvikens AIK tar emot Edsbyn. Matchserien på fem matcher inledd. Längre fram vankas avgörande tillställning innan guldmedaljerna kan hämtas hem. Studenternas Uppsala. Upprepar gärna igen gamla guld minnen.

För Brynäs Hockey väntar så oerhört viktig avslutning på serien. Tre alternativ. Nervöst kvalspel, Hänga kvar direkt efter seriens sista match, Slutspel. Lagen rustar nu. Skellefteå, Rögle, HV plockar in varsin back, Luleå forward. Andra lag redan i hamn med nya spelare. För Brynäs räkning har fansen väntat hela säsongen på en poängdrivande spets. Sannolikheten blir allt mindre då sista transferdagen är satt till 15 februari.

Klarat mig från den här förkylningen – men runt omkring. Slagit till på olika sätt. Men det syns ett ljus i tunneln. Och hoppas verkligen det ljuset också omfamnar Ilse.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar