fredag 10 februari 2023

Fredag hela dagen

 

Nu är veckoslutet. Och uppmärksammas väldigt stort. Ärofyllt. Hyllning som verkligen är välförtjänt. En hel stad som uppmärksammas som plats för allt som har med hyllning att göra. Och givetvis går blickarna under fredagen till Slottstorget. Med närmare angivelse Gävle. TV4 slog till stort och har verkligen förstått värdet av alla tiders värdemärke. Hockeyikonen, Kungen, Isens Riddare och Viking. Och i morgon spelas den också – minnesmatchen. Game for Börje. Salming som gett ALS ett ansikte. Fonden som startats i Börjes namn torde ge hela samhället vetskap om det fasansfyllda i själva sjukdomen och sjukdomsförloppet.

Många var det som intervjuades. Många kom till tals om Börjes storhet. Det kändes verkligen i tårkanalen. Men allra mest när broder Stig intervjuades. Två norrländska bröder med tuffheten som adelsmärke. Men också fyllda med känslor och engagemang för sina medmänniskor.

I morgon fortsätter det med morgonprogram innan sändningen drar igår direkt vid lunch och följer långt in i eftermiddagen. Med den där hockeymatchen Tre Kronor vs Toronto Maple Leafs. Planen som ska fyllas helt och hållet med hockeylegendarer. Börjes vepa kommer hissas upp i taket – men framförallt förhoppning att Börje själv kan sitta någonstans där uppe och verkligen på något sätt själv delta!  

Hyllning redan idag. Sandvikens AIKs verklige stålman. Stefan Andersson. Men mer känd under artistnamnet Pumpen. Nu sitter hans tröja jämte Knattens långt där uppe i taket på Göransson Arena. Två fantastiska personer med helt fantastiska idrottskarriärer. Och därefter. Grundseriens avslutningsmatch vs Villa Lidköping. Och resultatet – säsongens första förlust för stjärnspäckade Villa! Slutspelsfighterna kommer närmare i raketfart.

Närmare sig den 15 februari. Sista datumet för transfers i svensk hockey. Möjligen, möjligen det där namnet som ska agera frälsare. I något av lagen. Förhoppningen är givetvis Brynäs. Nerverna spänns mot bristningsgräns – redan.

Trevlig lunch. Som det alltid är med trevligt samtal. Lite gran av dagens höjdpunkt – faktiskt. Dylika luncher som med Lars-Åke blir alltid minnen skriva in i livets dagbok.   

I rampljuset. Men med stark förnedring. Länsmuseets nye ordförande som direkt verkligen trampat i klaveret. Anförande att han ska politisera konsten. Och göra den svensk. Att en sådan komplett okunnig person kliver in i dylik position? Ofattbart – samtidigt inte alls.

Det kan vara mycket som regnar ned från himlen. Regn, snö etcetera. Acceptabelt, till och med ibland gör stor nytta. Men det här. Alla granatattacker som ryssarna nu öser ned över Ukraina. Tillsammans med sin diktatorkompis Iran. Putins tid borde vara över – snarast.

Men så allt det här med katastrofen efter vulkanutbrotten. I Turkiet och Syrien. Numerären avlidna ökar kontinuerligt – och kommer fortsätta öka. Just nu passerat 21.000 offer. Livet kan vara mycket orättvist.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar