tisdag 7 februari 2023

Nya stigar

 

Nytt område att verkligen ha möjlighet tränga mig in i. Allt det här kring arbetsfrågor. Kring att få med många fler in i egen försörjning. Införstådd med att det redan idag saknas personal i så många, många olika yrken. Drivs av en tilltro at individens egenvärde höjs dramatiskt för den som klarar av att försörja sig själv. Det finns vissa beteenden som är så viktiga. Inte minst för barn, för elever få växa upp med föräldrar som går till arbete eller studier. En form av norm som underlättar för ungdomarna att själva lyckas med sina liv.

Men de här dagarna – bilderna från Turkiet och Syrien fortsätter strömma in. Hemska, brutala – omänskliga. Kommer underifrån medan bilderna från I Ukraina med förödelse kommer från rysk ondska och bedrivs med sikten bakom allehanda förstörelsevapen.

Kan ondskans ansikte, Erdogan, dra nytta av den här katastrofen också. Kan det hållas ett val i ett samhälle där det nu proklameras undantagstillstånd för en tre månaders period. Visst strömmar det in bistånd i form av material och pengar. Från FN, EU och även EU länderna sinsemellan. Också från utsatta Ukraina till vulkanområdena. Idag kryddar Sverige med at bistå med 30 miljoner kronor. Norge, våra västliga grannar, skickar ned 150 miljoner. Hoppas, tror, vill att det handlar om välvilja. Viljan att bidra. Och kunna verkställa biståndet direkt. Inga flera långbänkar.

Kvällens bilder kablas in. Den flicka som föds under det nedrasade materialet av kvinna som fick värkarna mitt under utbrottet. Helt nyfödda babyn kunde grävas fram och räddas – ser det ut på filmen. Medan både hennes mamma som pappa endast kunde grävas fram i avlidet tillstånd.

Hittills registrerat antal döda – över 7.200 personer. FN kalkylerar att det kan komma röra sig om 30.000 personer. Samtidigt som vissa mirakulöst grävs fram.

Vem klarar av bygga, bo, leva i områden som ligger i kanterna av de där plattorna som ständigt vrids mot varandra så långt ned i jorden. Efter nuvarande situation som också består av kommande jordbävningar. Så kommer andra längre fram. Inom något år, inom flera år. Men de kommer!

Något annorlunda leva här upp i Norden. Vulkanutbrott så långt härifrån. Levnadsstandarden så radikalt annorlunda. Men samtidigt tydligt. De sociala skillnaderna växer fort mitt framför våra ögon. Fortare och tydligare än någonsin. Den som har ska ha mycket mera. Och den som nästan inget har, ska intet ha. Utan att beröra vems felet är. Givetvis kan vi alla vara med och bidra till större rättvisa. Om vi blott så vilja.

Här hemma är kriget en fortsättning på slagsmål om narkotika marknaden. Mellan Greken och Kurdiska Räven. Skjutningar, knivhuggningar, avrättningar. På varandras medlemmar i de två krigande kriminella gängen.

Kriget i Ukraina. Kanske den mest våldsamma dagen hitintills. Dödligaste dygnet där Ukraina saknar tillgång till vapen i allt högre utsträckning. Att utlovade leveranser tar så lång tid få fram! Flera länder som tillämpar svenska långbänkar?

Blir en tuffare vardag i Sverige. På torsdag höjs räntorna igen. Slår olika, slår hårt på barnfamiljer. Räntehöjningar som får ej beräknade konsekvenser. Hallå Riksbanken.

Träff med Ulf idag. Som hade en hel del film från 1972 från ett av de där besöken i Rakvere Estland. Blev för egen del 31 resor. Med olika syften. Men alltid bidra. Filmerna nu från tuffa miljöer i barnhem. Vore väldigt intressant åka tillbaka nu och se hur läget är dags datum. Mycket möda, många strapatser – men ångrar definitivt inte någon av genomförda aktiviteter. Närhet, värme, engagemang, mänsklighet. Det som förhoppningsvis gör skillnad. Men givetvis utanför ramarna. Den som inte vågar gå utanför vägarna kommer aldrig klara av trampa upp nya stigar.

Tuff kväll var det nog i Vänersborg. Innan Saik bandy kunde vända underläge med 0-3 till vinst med 4-3. Så viktiga poäng i slutspelsjakten.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar