onsdag 2 augusti 2023

Nya marker att besikta

 

Allt har sin tjusning. Till och med regnet när det trummar mot hustaket. En morgon det också. Variationer som bidrar i mångfalden. Hade ju viss planering färdig. Men nu bara luta sig bakåt och skylla på vätan. Småplocka lite grann och vänta in damernas tredje gruppspelsmatch i Nya Zeeland. Denna gång i Hamilton. Känns närmast som gruppvinnare redan före denna fight vs Argentina.

Elvamanna men vid avspark förändringar på nio platser! Häftigt med så många nya spelare på planen. Torde visa på att svenska laget har en god bredd. Blev ju ingen höjdarmatch. Men ändå en klar seger. Fick ju behålla nollan samtidigt som man fick till de två fullträffarna i andra halvan. Nu väntas USA i slutspelet. Normalt enormt svårt då USA är världsmästare. Men klart att det ska vara blå gul seger i åttondelen!

Slutspelsmatchen går av stapeln i Melbourne så jag förväntar mig få se Joanne Crawford i bild med svenska färgerna målade i ansiktet! Och med hälsning hitåt målat i något plakat. Årsunda fungerar ypperligt, världskänd metropol.

Även om det kan vara hårda tag i fotbollens värld så är det ju med handslag efteråt. Fairplay är det viktiga. Något som inte bitit på Kamrat Putin. Fortsätter sitt dödande krig mot grannlandet. Utan Nato stödet så hade Ukraina inte alls kunnat försvara sig. Men även ryssarna har sina allierade som friskt säljer vapen till krigsförande landet.

Större land som det finns mycket hotbilder förenade kring. Kina. Nu stryper landet försäljning av några viktiga komponenter i solceller. Några alternativ föreligger inte! Västvärlden skakas.

På samma sätt är vi helt beroende av ingredienserna för kärnkraft. Bryts i praktiken inte i Europa. Uranbrytning är ingen lek men barnarbete är fortfarande gångbart i vissa länder.

Äntligen har WPD lämnat in tillståndsansökan för att bygga vindkraft i vår egen kommun. Ska professionellt prövas av länsstyrelsen Dalarna – som har de kompetenser som behövs för en fair analys. Det närmast tragiska är att ansökningar tar så många år utreda, ge besked kring i Sverige. Samtidigt som behoven växer och blir allt större.

Oro i världen. Oro i Sverige. Statsministern kryper fram i dagsljuset och trumpetar ut att det blir ändringar i ordningslagen. Stramare, tuffare, hårdare. Svenska linjen för att främst tillfredsställa Turkiet. Svensk passivitet har verkligen lagt grunden för den oro som inte minst Säpo analyserat föreligger.

Annan oro. Ofta finns det ju något latent i Afrika. Niger där militären – vilka annars – tagit över makten. Och hotbilden för utländska medborgare grasserar. Främst handlar det om hatet mot fransmän.

Trevlig pratstund. Ser fram mot nästa. En stark personlighet med många tankar och idéer – Kurdo Baksi. Klart jag hälsar honom varmt välkommen åter till Årsunda. Så pratar vi vidare kring samhällsutmaningarna. 

Utflyktsdag, hela eftermiddagen och banne mig kvällen också. Lite nya världsmetropoler. Stora Rångsen Östhammar, Bredviksvägen Hallstavik, Halmby Boda Uppsala. Vägen söderöver efter kustnära Uppland. Mer kargt än den vanligtvis välkända Upplandsslätten. Annat leverne i fordon än som bönder. Här var det säkert fråga mer om fiske och gruvor. Mycket intressant utflykt för första gången till Kajsas egen skatt som blev en stor positiv överraskning.        

Hemma igen före 23 – en hel timme före midnatt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar