tisdag 8 augusti 2023

Det som sker

 

Värsta vädret på 100 år. Bara en av kommentarerna. Uppfångad i Rättvik. Vädret som ger sig på själva naturen. Översvämningar, till och med jordskred.

Åre. En å som sköljt med sig så mycket, sköljt bort så mycket. Bilderna från samhället handlar om förödelse. Stora stenar, stora jordmassor som dragits iväg. Hus som i och för sig står kvar men balanserar på närmast ingenting. Blir en jätteutmaning att återställa. Och även göra det med säkerheten i åtanke. Och samtidigt har det tydligen inte regnat klart. Kommer mera i en redan övermättad markkropp. Så konsekvenserna kan bli än värre att överblicka.

Reningsverk som inte orkar med i uppkommen situation. Exempelvis i Göteborg. Konsekvenserna blir att orenad avföring kommer ut i vattnet. Göteborg som försörjer sitt dricksvatten från det öppna vattnet! Klart det inte fungerar. Så sårbara vi är.

Norge vill tydligen vara värst. Knappast bäst. Nu lanserar de sina problem kopplade till jordskred.

Lämpligt. Lina åker över till Visby först i morgon. För de här senaste dagarna har det ju inte gått göra färjeresan. Alldeles för blåsigt. Lycka till och njut av Visbys alla sevärdheter. Fast vädermässigt har det ju varit allra värst nere runt Halland och Kronoberg. Blir att slå en signal och höra hur de har kurat därute på Fotö.  

Mesta lokala nedslagen här hemma adresserats från Säljan området. Knappast helt överraskande. Frågorna att ställa handlar mera om vår egen kommunala samhällsplanering. Kompentensen hos oss att ge bygglov även i låglänta marker där det redan finns en övermättad mark. Blir nog svårt komma undan ansvar när vi ger det kommunala acceptansen till att bygga exempelvis där.

Vandrat ned idag igen. Röret, samma historia. Enda rimliga förklaringen. Anläggningen fått problem trycka avloppsvattnet över åsen så istället måste det släppas ut orenat nere mot badstranden. Långsiktig åtgärd som kan sättas in? Kommer inte släppa frågeställningen.

Även fast det blåser söderöver så känns det knappast tryggt att ytterligare en s k SD:are seglar fritt omkring i luften. Denna gång lystrar personen till namnet Mattias Karlsson. Även han kopplar BTQ HBTQHBTQ frågorna med pedofili. Så himla korkad torde han inte vara men söker väl stöd från andra snedseglare. Extremisternas skara.

Vart jag sågade, sågade, sågade. Det mycket stora trädet i Hyttmarken delat på sig och lämnade en hel del arbete efter sig. Blött och tufft jobb. Kurkade lite grann. Yr i huvudet. Men går säkert över så blir det på det igen. Och fick ju rapporten att ett träd också blåst ned över vägen mot Hagas. Dragit med sig avstängningen för hästarna.

Första beredningen på arbetslivsområdet. Alltid lärorika träffar och ger så många frågor att ställa. Synpunkter att marknadsföra. Uppenbart att arbetslöshetssiffrorna ökar, nu drabbas ungdomarna hårdare. Och befolkningssiffrorna, allt lägre.

Bilder säger mer än tusen ord. Färgbilder eller svartvita. Arton års bilderna säger ganska mycket om vad som kommer. Letar och jämför. Enkelt få till det där med numrering. Knappast någon slom skulle kunna dra andra slutsatser. Och alla kan givetvis inte vara med i matchen. Vare sig då eller nu.

Klart nu. Vem tar vem. Eller vilka möter vilka. De två sista kvartsfinalplatserna i damernas fotbolls VM till Frankrike och Colombia. Får en inblick i stämningen i Australien på teamsmöte torsdag förmiddag. Uppkopplad med/mot Joanne i Melbourne. Stämning där nere med sitt landslag Matildas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar