måndag 21 november 2016

Klart man kan undra vad som är viktigast

Klart man kan undra. Klart man alltså måste fundera. Vad som är viktigast. Betyder mest. Kör ganska hårt efter fylld almanacka, betyder att jag måste plocka bort, omprioritera – stadigt. Hade i eftermiddags och ikväll delaktighet i vårt kommunfullmäktige. Med allehanda frågeställningar. Största ärendet var onekligen budgeten. Massor med inlägg innan det förutsedda förslaget kunde klubbas. Ändå viktigt att alla och allas åsikter kan få komma till tals. Några förslag kanske inte var så där alldeles för seriösa. Men även de får naturligtvis i en demokrati framläggas.

Vissa kanske tycker att det var väl tamt. Inga större konflikter. Men finns en skillnad mot annat fullmäktige; Samtalstonen! Respekten för varandras åsikter. Lite hets ibland dock. Bara bra för att testa blodtrycket. Men inga grova personangrepp. Och aldrig på personer som inte kan försvara sig. Med andra ord borde vårt fullmäktige kunna ses som en ”lärobok” för ett annat regionalt fullmäktige.

I allt detta. Vad är viktigast? När det kommer ett sent samtal från mamma – att hon inte mår bra. Då torde det vara betydligt mycket viktigare än alla andra inlägg. Hoppas innerligt det är ärligt nu när hon påstår att jag inte behöver komma upp, inte behöver övernatta där. Men att hon ska ha sin telefon intill sig och lovar ringa oavsett när det skulle kännas angeläget. Åker då direkt. Allt utifrån viktigt, viktigare, viktigast. Annars blir det helt klart en resa dit i morgon bitti. Då för att elda.   

Från dagens möte igen. Intressant att näringslivsfrågor, företagande och företagandets villkor tydligt kommer in i agendan. Så där helt nödvändigt för att bygga det samhälle som kan utvecklas. För att ta ytterligare steg framåt så handlar det mycket om bemötande, en stödjande kultur. Och banne mig; tror verkligen vi är på väg.

Missade Fotbollsgalan. Å andra sidan har jag sett Zlatan tidigare. Elfte Guldbollen till samma person. Ingen överraskning. Men en händelse som jag inte känner så där oerhört mycket för att ha missat.

Missar, missar hela säsongen. Verkar det alltmer tydligt att Brynäs Zaborsky nu gör. Han som skulle komma med spetskompetens men inte kunnat leverera. Mest p g a en axelskada som nu ger plats på operationsbordet. Men också inget mer spel den här hockeysäsongen. Däremot flyter lönen rakt ned i plånboken så det blir svårt ekonomisera en ersättare. Samtidigt som missat slutspel, missade slutspelsmatcher också är mycket kostsamma. Tidigare har Sundqvist stått på långs sjukskrivningslistan. Nu också Granström med sin ögonskada. Liksom Enterfeldt. Och snart kommer med säkerhet flera skador. Samt då junior VM över jul- nyår. Tufft för ett tiger-hjärta.

Samhällsutvecklande ambitioner. Våga gå utanför boxen. Det där med socialt ansvarstagande. Som stärker varumärket förstås. Men också nyttjar föredömen för att få engagemang. Engagemang från den enskilde. Det som Brynäs Hockey arbetat idogt med under mottot En bra start. Men också ett arbete som en tidning aktivt försöker smutskasta. Som sin livsuppgift. Speciellt från de som har tillgång till spaltmillimetrar och på något sätt enbart ser idrott som en belastning. Och inte som en samhällelig möjlighet. Och får fortsätta utstöta galla utan att riskera nå utvisningsbåset. ”Bäst som det är  - och ju mer som det är – desto bättre”. Rädslan för framtiden och utveckling är frapperande.

Infrastruktur – ett samhällsansvar. Som nu när Sandvikens Energi går samman med Österfärnebo El. Märks för konsumenten i Österfärnebo som får en tydlig partner att förhålla sig till och dessutom ca 2.000 kronor lägre årskostnad för ett normalhushåll. Ser det som ett inslag i den kommunala likställigheten. Varför ska antal kommuninnevånare betala mera?

Brist på sten till betong. Det som nu lyfts fram som ett skäl till det begränsade boendebyggandet. Ett av inslagen som inte beaktas så där fullt ut handlar om ansvar. Ansvar att begränsa koldioxidutsläppen. Vilket kan göras med en tydlig inriktning att bygga i första hand i trävara. Dags att vakna upp!

Stor jordbävning utanför Japans kust. Också det en produkt från klimatförändringen? Det är många som borde vakna upp ur sin Törnrosa sömn. För länge sedan. Och inte Trump-et förneka en av de största utmaningarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar