måndag 16 juli 2018

Fire


Borde koppla bort allt annat och inbilla mig at det är ju det här som vi så många svenskar verkligen längtar efter när vi köper charterresor till sydliga länder. Men så svårt slå verkligheten ur hågen. När bilderna tränger fram. Vårt svenska jordbruk som i många fall går mot konkursens branta utförsbacke. För andra blir det verkligen att kämpa i motvind. Den högst extremt varma sommaren är skoningslös och slår hårt. Naturligtvis kommer priserna gå i höjden, vi vet redan att energipriset kommer skena. Vår import kommer radikalt att behöva öka. Hur den enskilde producenten ska kunna kompenseras står idag i mest en hoper av frågetecken. Och konsumenterna – där är det bara att betala.

Känns lite felplacerat att nu prata landsbygdsutveckling, livsmedelsstrategi. Främst drabbas dessa bygder. Bygder som också bestraffas med ständigt höjda bensin/dieselpriser. Regeringens piska viner hårt och obarmhärtigt. Straffa de som straffas kan! Att de tydligen valt bosätta sig på fel ställe. Och att de inte planerat sina liv genom att bygga tunnelbanor.

Rubrikerna kan inte sägas vara färgstarka. Men starka färger i alla fall. Från alla de där bränderna som drabbat vårt land. Vissa ser oerhört svåra att bemästra. Hos oss har branden i Ljusdal gått som flera dagars följetong. Brandmän och inkallat civilförsvar som får strida för livet – i extrem hetta. Obönhörliga arbetspass. Och till sin hjälp helikoptrar som går i skytteltrafik. Nu är genom EU inkallat brandbekämpningsplan från Italien. Till vårt land vars eldsvådor slår upp lite överallt. Skrämmande med evakueringar som följd. Fler lär följa. Väderleken är konstant med dagstemperaturer som överträffar trettio grader.         

Svårt göra något vettigt. Svårt få fart på lemmarna. Tidig morgon med Patrik betydde tabata pass redan 07.00. Då var det väl i alla fall drägligt. Fast trött blev jag ändå. Skönt avsluta med et bad fram emot 08.00. Då var det inte så många på beachen. Men sedan, attan vad mycket folk som verkligen hade stora behov svalka av sina uppvärmda kroppar i det sköna sommarvattnet. Det som en nära vän kallar så träffande paradiset.

Lite tryckimpregnerat hann jag med att skaffa mig. Men det där med bearbetning och målning – det fick bestå.

Kul komma hem till Frank. Få se hans nyfödda dotter. Prova kina tea. Men framförallt samtalet. Och fick också hans nya bok från Fores förlag. Sustainably mobility the Chinese way. Och i den alla klokheter kring europeiskt samarbete – och – inspiration. Även vi är på den vägen – om vi verkligen vill och förstår nyttja de förutsättningar som vi har. Nu är det ju några som aktivt arbetar emot. Och har en helt annan agenda. Hur de kan tillåtas detta? En kvalificerad gåta.

Många tror vi har mycket lära ut i Kina. Säkert finns det ett och annat. Men framförallt har vi enormt mycket lära själva från et land som så snabbt ställer om inom hållbara transporter. Trots allt har de sina problem men de har också väldigt tydligt satt up fem olika punkter som bär deras framsynta arbete; - Långsiktiga mål och kontinuerliga anpassningar – Delningsekonomin inom transportsektorn – Incitament kopplade till fordonens prestanda – Städer som drivkrafter för förändring – Elbilskvoter. Men där finns också tydliga områden där Kina skulle kunna lära sig av såväl EU som av Sverige! Här vil jag givetvis gå i clinch med just Frank så kan det mesta hända. Allt kring samarbete för gemensamma framgångar. Klart jag gärna vill ha med honom in i verkligheten som för min del mycket gärna kan omfamna vårt västra grannland genom fylket Möre & Romsdal. Men även för det självklara fordras legitimitet. Vilket väl ofta är mycket svårt i politiskt styrda organisationer. Fast nu måste det vara slut på att stå där passivt rodnande och låta sig bli vilseförd i väntans kapell.

Blev lite väl kort besök hos mamma. Men det korta är oftast mycket bättre än det som inte blev av. Kändes bra. Dessutom har hennes favoritperson kommit åter i arbete efter sin semester.

Skyndande mig hem. Klart det känns inspirerande när besöket stavas Ilse. Nu är det ju inte hon som avgör – utan har väl mera att blott följa med. Idag provade hon att prata. Lät som någon form av holländska. Aldrig fel vara flerspråkig!

Två fel – eller tio rätt. Kvällens resultat i Österbor på byavandringen. Det viktigaste komma ned i den by där jag säkert aldrig varit i förut. Den tryckande dagen övergick i en underbart härlig kvällsupplevelse. Syret i luften som återfördes, medan solnedgången över sjön var lika fascinerande som alltid.        

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar