tisdag 5 september 2023

Kvällen som berör

 

Berör, mycket. Ständigt. Kanske på grund av vem man faktiskt är själv. Intryck. Starkt under kvällen. Föreläsningen med Suicide Zero berörde starkt. Starkt arrangemang med arrangörerna Svenska Kyrkan och Årsunda IF skidor. Och givetvis något som i allra högsta grad ska ges cred till Veronica Hedblom.

Många medskick. Fast i allt under rubriken Våga Fråga. Så många självmord som vi alla borde fråga oss hur vi aktivt kan vara en del i att förebygga. Fyra stycken årets alla dagar. Faktiskt sju gånger flera än vad som avlider i bilolyckor. Och faktiskt mest yngre, yngre män. 70 procent män. Kvinnor hotar mer men verkställer färre gånger.

Vittnesbörd under kvällen. Flera per inspelade filmer. Ett efterlämnat brev. Ingen som lämnad sitt leende i affären. Och så kan det vara, hamnat i ett utanförskap.

Riskfaktorerna är många. Hamnat i sjukdomstillstånd, från att varit aktiv kommit in i ett passivt pensionärsliv, blivit av med arbetet, fått slut i sitt förhållande etcetera. Livets förändringar som det kan vara så svårt hantera.

Klart det fanns tid tänka efter. Vem, vilka, kan jag identifiera i min närhet som befinner sig i riskzonen. Egentligen så många. Så många jag inte ger tiden till, utan möjligen skickar vidare i ekorrhjulet. Alla har behoven få synliggöras. Få det varma leendet, varma kramen, bli sedda. Men riktigt så fungerar ju inte samhället av idag. Stundom finns det ledande personer som inte klarar beröring utan tutar vidare på slingrande stigar och tycker sig vara för mer värda än andra. Tragiska figurer.     

Alla har ju rätt dra sina slutsatser. Mina handlar mycket om vikten av att våga visa känslor. Tvärt emot vad Übersturmmeister himself ser som passande. Och inte själv - det finns ju antal patetiska figurer.

Återstår på lördag. Ångestloppet. Samma arrangörer och genomförs nere vid idrottsplatsen. Springa eller gå, korta eller längre distanser. Valfritt. Viktigast visa engagemanget i det aktuella ämnesområdet.

Idrottsplatsen. Vilket arbete! Antal personer som bygger upp ett imponerande utegym. Nu 60 ton bärlager att skotta ut. Behövs antal starka armar. Plats för att också mötas, bygga relationer, umgås. Vara en del i den sociala gemenskapen.

Spännande dag i övrigt. Allt mer övertygad om att vi arbetar framgångsrikt i vår vuxenutbildning. Avgörande få den enskilde hamna rätt i sitt livspussel. Hitta motivationen och få det där målet att fokusera på. Varje gång vi möts stärker vi varandra. Nu kommer in ett helt nytt paket att hantera – dimensioneringsutredningen. Bygger på insikt och samarbete. Samarbete i förtroende.    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar