måndag 2 januari 2023

Hockey är sporten

 

Lugn, stilla första arbets- och vardagen i det nya året. Lite pudersnö hade brett ut sig över nejden. Den spegelblanka isen på gatan täkts med det lilla lagret. Gjorde möjligen halt lite halare. Men så litet – knappast skottbart.

Skottbart fortfarande i Ukraina. På alla möjliga sätt. Det här med drönarkrig blivit en verklighet. Fordras effektivt luftförsvar för att kunna skjuta ned tingestarna. Ordentlig direktträff från ukrainsk sida på en rysk soldatbelägring. Ryssarna erkänner att 63 ryska soldater dödades där. Från andra sidan delger man antalet till 400 döda och 300 skadade ryska personer. Ovanligt att ryssarna erkänner några stupade över huvud taget! Hur mycket tål Kamrat Putin? Kanske något svårt rigga presidentvalet i Ryssland 2024. Så än hur det går; Ur led är hans tid. Och Världen kommer definitivt inte att sörja. Inte heller någon enda redig ryss.

Förskräckligt. För j-ligt. Det som sker så nära oss, till och med. Möjligen har det enat hela Europa. Så i allt det bedrövliga måste det finnas något positivt. Sedan återstår se om det såtts någon form av fredsfrö. Och om Europa kan vara den världsdel som vårdar förtroendet ömt och låter fröet växa starkt. Nu är det dags göra skillnad.

Ny situation. Pensionär. Har avstått från gungstol, tänker avstå från gungstol. Samtidigt som det är det stora problemet. Gå ner i varv totalt fungerar ju inte. Inte alls den personligheten. Får väl följa upp hur och om ödet för vardagen vidare på något speciellt sätt.

Pensionärsersättning. KPA på något sätt. Visar sig väl den 19 januari. Tydligen datumet som det ska klicka till på. Sverige tryggt land leva i. På många olika sätt. Finns ju ambitioner trygga alla och allas väl och ve. Skulle ju vara en ögonlockshöjning – om ny regering försämrade aktivt. Mycket uppenbart vi har en åldrande befolkning, lågt födelsetal och numera också försök till aktivt stopp av invandring. Räknar och inser att matematikkunskapen är mycket låg i hierarkin.

Uppdaterad med råge under dagen. Kring utvecklingen av natrium batterier. Sker väldigt mycket. Centrum i Frankrike. Utvecklingen går lavinartat fort. Stora batterier som blir allt mindre. Och snart också blir alternativ i fordonsindustrin. Definitivt lagringsutrymme för solceller.

Annan men likartad succéutveckling. Elfordon. Nu också för tunga fordon. Bussar och lastbilar. Tysk tillverkare på turné med sina helt speciella elbussar. Klart jag tänker delta. Och med en teknisk lösning som inga andra tillverkare förfogar över.

Sprängningar i natt. Två ordentliga dessutom. Och båda i Stockholmsområdet. Sammanfattning för 2022 av antal dödsskjutningar. Föga smickrande antalet stannar på sextiotre stycken. I stort sett alla i gängkriminell miljö. Våld, droger i allt yngre åldrar. De som tas om hand, åtta av tio är blott barn.

Fick till en hyfsad promenad. Trots halt underlag. Bättre än intet. Skulle behöva så mycket, mycket mera. Kanske latheten som gör sig påmind. Lite längre fram – kanske isen skottas ren så det fungerar som skridskobana eller i varje fall för sparkåkning. Tjockleken bör handla om runt trettio centimeter. Skulle bära en stridsvagn.

Hockeynight. Utomhusmatchen i Boston. Bruins vs Penguins. Många år sedan jag själv var i Boston. Men i gott gäng. Närmast före vår tid – då. Varit väldigt mycket som just Sandviken gått i bräschen för. Upp till bevis – om det var då – eller om det också är nu. Innovationer är just att gå först. Våga.

Vinna eller försvinna. Junior VM för juniorer. I Halifax. Svenska teamet vs Suomi. Spännande in i det sista. Och så satte Sverige avgörande pucken i boxplay! Kunde inte vara bättre regisserat. I varje fall inte med blå/gult i vardagen.    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar