måndag 15 november 2021

Budgetdagen

 

Så kom den då. Intervjun med Ulf Kristersson i Aftonbladet. Fritt nedtecknat; Helt uteslutet att SD får ta plats i en eventuell (M) ledd regering. För att kunna samarbeta på regeringsnivå krävs dokumenterad erfarenhet för att kunna samarbeta väl. (SD) har inte det som fordras för samarbete. Man måste bygga upp ett förtroendekapital för att kunna göra det. Det finns också att annat skäl som är att vi i många frågor tycker rejält olika.

Så fortfarande ramlar inte öronen av. Men mycket nära. Vad föranleder detta utspel – nu? Någon form av att svara på redovisningen av opinionssiffror? Taktik – ärlighet – strategi? Eller inbjudan till den tidigare Alliansen att få luft i lungorna? 

Ingen teater. En tuff verklighet. Nederländerna stänger ned. Förbud gå till arbete, mycket begränsade utegångstillgång – för icke vaccinerade i Österrike. Likartat Tyskland och Danmark. Räcker inte med 20-30% ovaccinerade. Men klarar Sverige av en tuffare ledning. Det som behövs. Flockimmunitet enligt tidigare tankar – icke. Det här kan bli en mycket tuff vinter. Upp till bevis. Och definitivt ingenting att leka med. Uppträdandet idag mest enligt att det aldrig varit någon pandemi.

Reagerar starkast på barn. Berörd så starkt. Pappan som knivskuret sina barn och kastat ut dem genom fönstret. Rapporten från Stockholm. En död och den andra livsfarligt skadad. Sådant jag allra helst inte vill läsa någonting om.

Socialt projekt. Så himla intressant att höra vilka ambitioner som finns när samverkan är som bäst. Det här kan helt enkelt bli – bäst. Och ett föredöme på hur svåra samhällsutmaningar ska tacklas.

Olika tider. Olika perioder. I någon organisation pågår valarbete. Fick återkoppling. Känns inte som seriöst. Skulle det vara i kommunalt eller regionalt sammanhang så skulle det vara högst anmärkningsvärt. Och borde vara det här också.

Från tidig eftermiddag, eller rent av direkt på lunchen. Så rullade det igång. Årets budgetfullmäktige. Men första timmen en utredning, ett programarbete med olika namn! Det som skulle gjorts har definitivt gjorts. Men mycket långt fram till en möjlig detaljplan. Antal problemområden orientera sig igenom först.

Angeläget få till samtal med två sådana professionella tjänstemän. Öppenhet, förtroende, kreativitet, innovativt. Många möjligheter som mer handlar om förtroende och tillit. Men så kom beskedet. Får inte ske. Här gäller toppstyrning i sin prydno. Två möjligheter. Ge upp. Eller mobilisera och lyfta fram kavalleriet. Lyfta fram styrkan i sociala medier. Men känns som att möta något oseriöst med lika oseriöst. Måste ju inte alls behöva hamna i samma sandlåda.

Välskrivet budgetförslag. Men innan saker och ting är beslutade måste det alltid finnas lyhördhet. Lyssna in varandra. Men när alternativen närmast liknar något populistiskt hoprafsat – då är det mycket som ska till Försökte med djupandning. Flertal gånger. Eftermiddagen/kvällen inspelad och går följa upp, lyssna in även retroaktivt. Rekommenderas; lyssna gärna. Behöver inte svara på frågan om det kan nyttjas som lärande dokument hur demokrati fungerar – i verkligheten.

Lite samtal därefter. Hur viktigt det är att man känner till det uppdrag man låter sig väljas till. Ansvar och möjligheter. Inkluderande att det fordras såväl ordinarie ledamot som ersättare. Fungerar det inte finns alltid ansvaret hos en del i organisationen se till att det hela klaras upp. Ansvaret häri är också tydligt – och måste tas.

Läste igenom igen. Utförligare nu. Och börjar alltefter förstå hur stort det här är. Bli nominerad och sedan utvald till Victoria ordern i Australien. För att ha gjort det helt speciella. För kvinnors rätt, för jämställdhet. Varma grattis igen – Joanne Crawford, Melbourne. En ynnest vara så väl bekant med just dig.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar